Αμφισβητούνται ο ρόλος και η λογική των οίκων αξιολόγησης

Αμφισβητούνται ο ρόλος και η λογική των οίκων αξιολόγησης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρωζώνης και το αδιέξοδο πρόβλημα του αμερικανικού χρέους, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης διατυπώνουν τα προφανή, αφήνοντας ερωτηματικά για εάν ή όχι, εν τέλει, διαδραματίζουν κάποιο εποικοδομητικό ρόλο. Ο καταιγισμός, αυτήν την εβδομάδα, νέων προειδοποιήσεων και υποβαθμίσεων λίγες ημέρες μετά τη σύναψη νέας συμφωνίας για την Ελλάδα τροφοδότησε ξανά το κλίμα αβεβαιότητας. Η Moody’s υποβάθμισε τη βαθμολογία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τις μετοχές των τραπεζών Τράπεζα Κύπρου και Marfin. Μία ημέρα αφού η Μαδρίτη είχε ανακοινώσει στοιχεία για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 19%, η Moody’s έθεσε υπό αρνητική αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανήγγειλε, λίγο αργότερα, πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η S&P απείλησε με υποβάθμιση τις ΗΠΑ, μετά τη μείωση των βαθμολογιών για την πορτογαλική και την ιρλανδική οικονομία από τις αρχές του μήνα. Πολλοί αιτιολογούν αυτόν τον υπερβάλλοντα ζήλο των οίκων στη διάθεση τους να αποκαταστήσουν το κύρος που έχασαν από τα τεράστια λάθη που διέπραξαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08.

Είναι, ωστόσο, προφανές ότι οι πολιτικοί δεν τηρούν πλέον τα προσχήματα. Η Ε.Ε. κατ’ επανάληψη έχει ασκήσει κριτική για τη στάση τους όταν λαμβάνονται δύσκολες και ιστορικές αποφάσεις. Τελευταία φορά ήταν στα μέσα Ιουλίου. Η Κομισιόν εξέφρασε απορία για την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, διότι μόλις είχε δοθεί έγκριση για την εκταμίευση δόσης 12 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που δρομολογείται η δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ στις ΗΠΑ αποφασίστηκε, με το νομοσχέδιο Ντοντ-Φρανκ, η διάσπασή τους. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η Standard & Poor’s υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 4 τρισ. δολάρια την επόμενη 10ετία, αντί των 2,2 τρισ. που συζητεί ο Λευκός Οίκος, για να διατηρήσει τη βαθμολογία AAA στα ομόλογά της. Ο πρόεδρος της Standard & Poor’s, Ντέβεν Σάρμα, έσπευσε να διορθώσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι το ποσό των 4 τρισ. δολαρίων «κινείται στα όρια» που θεωρεί αναγκαία ο οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή