ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η HSBC απολύει 30.000 άτομα για περικοπή κόστους 2,5 δισ. δολ.

Τα 30.000 άτομα φθάνει η λίστα απολύσεων της HSBC, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ομίλου, με στόχο την περικοπή του ετήσιου κόστους κατά 2,5 δισ. δολάρια (1,7 δισ. ευρώ), στα 3,5 δισ. δολάρια (ή 2,4 δισ. ευρώ) εντός της επόμενης διετίας. Οι περικοπές αυτές προσωπικού και κόστους θα πλήξουν κυρίως τις ώριμες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι συνολικές απολύσεις 30.000 ατόμων αιτιολογούνται, όπως υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές, από την αύξηση των δαπανών σε σχέση με τα έσοδα που πυροδοτήθηκε από την πολυδάπανη πρόσληψη στελεχών στις ασιατικές αγορές. Μέχρι χθες είχαν ανακοινωθεί περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες για την απόλυση ακόμη 10.000 υπαλλήλων και πλέον.

Την ίδια ώρα, η κερδοφορία της HSBC παραμένει ισχυρή. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 36%, στα 9,2 δισ. δολάρια ή 6,4 δισ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως του 36% από τα 6,7 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Θετικό στοιχείο στους ισολογισμούς της ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και λοιπούς πιστωτικούς κινδύνους ήταν κατά 30% χαμηλότερες συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο Στιούαρτ Γκάλιβερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της HSBC τον Ιανουάριο του 2011, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. «Αποτελούν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η μετατόπιση ενδιαφέροντος στις αναδυόμενες αγορές εις βάρος των ώριμων από τη διοίκηση της HSBC είναι μια τάση που αναμένεται να καλλιεργηθεί περαιτέρω και από ανταγωνιστές της, λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων που επιβάλλονται από τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν επισημάνει ότι το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο περιορίζει τη δραστηριότητα στελεχών και χρηματιστών, συρρικνώνοντας, κατά συνέπεια, τα περιθώρια κέρδους. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται μέτρα για πιο μετριοπαθή πακέτα αμοιβής στελεχών και χρηματιστών. Αυτά τα μέτρα, στοχεύουν στη μείωση του επενδυτικού κινδύνου που μπορεί να αναλάβει, για παράδειγμα, ένας χρηματιστής παραγώγων. Ομως, αποθαρρύνουν τους εργαζομένους να παραμείνουν σε ώριμες αγορές όταν μπορούν να διαπραγματευτούν υψηλότερες αμοιβές σε αναπτυσσόμενες.

Περικοπές και από Goldman Sachs και Morgan Stanley

Απολύσεις δρομολογούνται, επίσης, από τις αμερικανικές Goldman Sachs και Morgan Stanley, ενώ σχέδια για την κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή του 4% από το προσωπικό της, γνωστοποίησε η ελβετική Credit Suisse. Η HSBC έχει επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, στην Ασία λόγω των μεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης που βλέπει στην περιοχή. Απομακρύνθηκε από τον κλάδο λιανικής τραπεζικής στη Ρωσία και την Πολωνία, ενώ στο Μεξικό μείωσε κατά 66% τον αριθμό των υποκαταστημάτων και πούλησε τις μονάδες παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών, όπως έπραξε στη Βρετανία και τις Βερμούδες. Την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε την πώληση 195 υποκαταστημάτων στα περίχωρα της Νέας Υόρκης στη First Niagara Financial Group αντί ενός δισ. δολαρίων. Η διοίκηση επιβεβαίωσε, επίσης, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές για την πώληση των μονάδων πιστωτικών της καρτών στις ΗΠΑ. Στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται η Capital One Financial, όπως μαρτυρούν πηγές της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι προσλήψεις έχουν αυξηθεί στη Ασία, αλλά και τη Βραζιλία. Το κόστος της HSBC σε αυτές τις περιοχές αυξήθηκε στο 57,5% σε σχέση με τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι 50,9% που είχε καταγραφεί ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, ο κ. Γκάλιβερ ξεκαθάρισε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα και τα σχέδια του ομίλου ότι οι δαπάνες αυτές, οι οποίες στοχεύουν στην προσέλκυση των πλέον ικανών στελεχών του κλάδου στις χώρες αυτές, θα παραμείνουν υψηλές παρά τις ενδείξεις για επικείμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Η Σαγκάη αλλά και το Πεκίνο έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους πόλους έλξης για τις τράπεζες διότι είναι μεγάλες οι ανάγκες για τεχνογνωσία και τεράστια ακόμη τα περιθώρια ανάπτυξης.