Στάσιμη η βιομηχανική παραγωγή

Στάσιμη η βιομηχανική παραγωγή

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα για τον Ιούλιο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το οικονομικό κλίμα εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό χρέος και μιας αναμενόμενης επιβράδυνσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Κίνας. Από την πορεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών (PMI), ο οποίος κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας, σε διεθνές επίπεδο, οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν σημάδια αδράνειας όταν η παγκόσμια οικονομία, μόλις, άρχισε να αποβάλλει τα τελευταία στίγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08. Ο παγκόσμιος δείκτης PMI για τον μεταποιητικό κλάδο της JPMorgan έφτασε στο 50,6 τον Ιούλιο από το 52,3 τον Ιούνιο.

Στον βιομηχανικό κλάδο της Ευρωζώνης, ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 50,4 τον Ιούλιο, όταν τον Ιούνιο κυμαινόταν στο 52. Ο δείκτης κυμαίνεται, ουσιαστικά, σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 50 που είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και συρρίκνωσης, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009. Στη Γερμανία, μια οικονομία που αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην ανάπτυξη της Ε.Ε., η μεταποιητική δραστηριότητα διολίσθησε στο ναδίρ 21μήνου, αφού οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά μετά μια διετία.

Στην Κίνα, ο αντίστοιχος δείκτης PMI αποδυναμώθηκε στο 50,7 από το 50,9 τον Ιούνιο, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για μια οικονομία που την τελευταία διετία έχει διατηρήσει σε θετικό πρόσημο την παγκόσμια ανάπτυξη. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του PMI εδώ και μια διετία, ενώ ανάλογος δείκτης της HSBC για τη δραστηριότητα του βιομηχανικού κλάδου διολίσθησε σε επίπεδα χαμηλότερα από το 50, φθάνοντας το 49,3 για πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο μεταποιητικός κλάδος έτρεξε, επίσης, με τους χαμηλότερους ρυθμούς της τελευταίας διετίας, λόγω της πτώσης των παραγγελιών από τις βιομηχανίες όπως κατέδειξε ο δείκτης PMI. Υποχώρησε στο 50,9 από το 55,3 τον Ιούνιο, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έφθαναν το 54,9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή