Ενατο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός για το 2011

Ενατο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός για το 2011

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρυσός σημείωσε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1.640 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι αγορές επιστρέφουν στο κλίμα απαισιοδοξίας που καλλιεργεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και το υποδαυλίζει η ανησυχία για μια ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης αλλά και η προοπτική υποβάθμισης των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα εμφανίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ να έχουν υποχωρήσει τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά σχεδόν δύο χρόνια. Η εξέλιξη επιτείνει την ανησυχία πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,8% το α΄ εξάμηνο του έτους, θα παραμείνει στάσιμη το γ΄ τρίμηνο. Μερίδα οικονομικών αναλυτών εξακολουθεί, βέβαια, να προσβλέπει σε μια επιστροφή των επενδυτών σε πιο επισφαλείς και πιο κερδοφόρες τοποθετήσεις μετά την οριστική έγκριση της κρίσιμης συμφωνίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Πίτερ Φουνγκ, επικεφαλής διαπραγματεύσεων στη Wing Fung Precious Metals του Χονγκ Κονγκ, «ο χρυσός λογικά πρέπει να υποχωρήσει όταν θα έχει αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, αλλά προς το παρόν παραμένει σταθερός όσο ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το δολάριο». Η εκτίναξη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου χθες κάποια στιγμή στα 1.640,39 δολάρια η ουγγιά κατέγραψε το ένατο ιστορικό ρεκόρ του μέσα στο τρέχον έτος, ώρες προτού διεξαχθεί στην αμερικανική Γερουσία η κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας.

Στη διάρκεια του έτους ο χρυσός έχει συνολικά ανατιμηθεί κατά 15% καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου, του ευρώ, της στερλίνας και του δολαρίου Καναδά. Χθες σημείωσε, άλλωστε, ρεκόρ σε όλα αυτά τα νομίσματα – και όχι μόνο στο δολάριο. Εφτασε στα 1.157,51 ευρώ, τις 1.009,05 στερλίνες και τα 1.575 δολάρια Καναδά η ουγγιά. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η πορεία του αντανακλά τη δυσπιστία των επενδυτών προς όσα νομίσματα εμφανίζουν ευμετάβλητες ισοτιμίες. Με τη νέα εκτίναξή του συμπαρέσυρε, άλλωστε, και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, με το ασήμι να σημειώνει άνοδο 1,1% στα 39,68 δολάρια η ουγγιά και την πλατίνα να καταγράφει πιο μέτρια κέρδη της τάξης του 0,1%, στα 1.790 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή