ΗΠΑ: υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούνιο

ΗΠΑ: υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούνιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν τον Ιούνιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά σχεδόν δύο χρόνια. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στη μείωση των προσλήψεων που έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά σε αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι αγορές των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,2% μετά την αύξηση του 0,1% που είχαν σημειώσει τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Με την προσαρμογή στον πληθωρισμό, άλλωστε, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν αμετάβλητες μετά την πτώση του 0,1% που σημείωσαν τον Μάιο. Η αξία των αγορών που έγιναν στη διάρκεια του Ιουνίου ήταν, πάντως, η χαμηλότερη σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου και όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές αυτό καθιστά δυσχερέστερη μια ανάκαμψη κατά το γ΄ τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg κατέτειναν αντιθέτως σε περαιτέρω αύξηση 0,1%. Ωστόσο, τα εισοδήματα των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο, και συγκεκριμένα κατά μόλις 0,1% τον Ιούνιο. Στην ίδια δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών κατά 0,2%. Ομως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα. Η ανεργία έφθασε στο 9,2% τον Ιούνιο, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον ίδιο μήνα ήταν μόλις 18.000, οι λιγότερες των τελευταίων εννέα μηνών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση παρέμεινε περίπου ίδια και τον Ιούλιο.

Θεωρούν, άλλωστε, πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της αμερικανικής οικονομίας. Οπως επισημαίνουν, είναι καθοριστικό ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ όσες αυξήσεις έχουν δοθεί στους μισθούς δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθωρισμό. «Το γ΄ τρίμηνο φαίνεται πως θα κινηθεί και αυτό χαμηλά» εκτιμά ο Τζον Χέρμαν, αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην State Street Global Markets LLC στη Βοστόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή