Οι φόβοι μετάδοσης του «ιού» του χρέους εκτίναξαν τα spread σε Ισπανία – Ιταλία

Οι φόβοι μετάδοσης του «ιού» του χρέους εκτίναξαν τα spread σε Ισπανία – Ιταλία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή λαμβάνει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς η αστάθεια μεταφέρεται στις μεγάλες περιφερειακές οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης εκτόξευσαν χθες σε νέα υψηλά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Υπό την πίεση των αγορών, αναλυτές αλλά και αξιωματούχοι της Ε.Ε. επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθούν τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία. Στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Ζοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο ακύρωσε την αναχώρησή του για το θέρετρο Ντονάνα στην Ανδαλουσία λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη με την Τράπεζα της Ιταλίας, την αρχή εποπτείας των αγορών Consob και την ISVAP, την αντίστοιχη αρχή ρύθμισης του ασφαλιστικού κλάδου. Ανακοινώθηκε, παράλληλα, έκτακτη συνάντηση του κ. Τρεμόντι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αυτή την Πέμπτη. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποπειράθηκε να χαμηλώσει τους τόνους, υποδεικνύοντας έτσι, όμως, ότι οι τάσεις στις αγορές δεν την αφήνουν αδιάφορη.

Η Κομισιόν

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές αρχές θα επαναφέρουν σε ομαλότητα τις οικονομίες τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Σαντάλ Χιουζ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά στην οικονομία αυτών των χωρών». Η ίδια διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν έχει τεθεί ακόμη ερώτημα για τη χάραξη σχεδίου διάσωσης για την Ισπανία. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της τέταρτης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη πλησίασε, χθες, τα επίπεδα «επικινδυνότητας» της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όταν ξεκινούσε η φημολογία για την προσφυγή των δύο τελευταίων χωρών στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου Ισπανίας αυξήθηκε στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις κατά 332 μονάδες βάσης, φθάνοντας χθες το 6,326% από το 5,994% της περασμένης Πέμπτης. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας αναρριχήθηκαν στο ζενίθ 11ετίας. Διαμορφώθηκαν στο 6,142% από το 5,765% που είχε καταγραφεί στις 27 Ιουλίου, με άνοδο 377 μ.β.

Ιταλικό χρέος

Οι αποδόσεις στο 10ετές χρέος της Ιταλίας είχαν εκτοξευθεί στο 6,18% στις 21 Ιουλίου. Τότε ανακοινώθηκε από την Ε.Ε. το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, με πρόσθετο δάνειο 109 δισ. ευρώ. Εκτοτε οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά τη δυσπιστία των αγορών για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης. Η συνάντηση Τρεμόντι – Γιουνκέρ, εξάλλου, υπογραμμίζει την επίδραση που ασκούν πλέον στις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή