Συμφωνία των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ

Συμφωνία των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν αποτελεί πλέον ο φόβος μιας στάσης πληρωμών από πλευράς της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες το σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,4 τρισ. δολάρια και τη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την ισόποση μείωσή του σε χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε το επίμαχο νομοσχέδιο με το που έφθασε στο γραφείο του, μετατρέποντάς το σε νόμο του αμερικανικού κράτους. Ο κ. Ομπάμα το χαρακτήρισε «σημαντικό πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ θα ζουν μέσα στις δυνατότητές τους». Θετική ήταν, άλλωστε, η πρώτη αντίδραση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, που έσπευσε να χαρακτηρίσει το σχέδιο συμβατό με τη βαθμολογία των τριών Α αλλά και να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ ότι πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αξιόπιστο σχέδιο για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ψήφισή του και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά. Το επίμαχο νομοσχέδιο έρχεται να αποτρέψει μια στάση πληρωμών μόλις λίγες ώρες προτού εξαντληθούν οι δυνατότητες δανεισμού του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Απηχώντας την ανησυχία του για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αμερικής και τις προειδοποιήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση για τη μείωση του ελλείμματος, στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Προειδοποίησε, πάντως, πως η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος των ανθρώπων που επωμίστηκαν τις συνέπειες της ύφεσης και τόνισε πως η μείωση του ελλείμματος δεν αποτελεί από μόνη της πολιτική ατζέντα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη δεν αφορά μόνον στις περικοπές δαπανών. Δεσμεύθηκε, άλλωστε, να πιέσει το Κογκρέσο να επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές στις οικογένειες της μεσαίας τάξης. Προσέθεσε, άλλωστε, πως η αβεβαιότητα που περιέβαλε το όριο του δανεισμού αποτέλεσε τροχοπέδη στην επιχειρηματική δραστηριότητα και υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα ιδέες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να επεκταθούν.

Ο οίκος Fitch έσπευσε από την πλευρά του να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και τη συνολική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας συμβατή με τη βαθμολογία των τριών Α που έχουν οι ΗΠΑ παρά την έντονη πολιτική διαμάχη που έχει εκδηλωθεί για τον ρόλο της κυβέρνησης και τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος. Προέβλεψε, μάλιστα, πως το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει μέτριο και σε γενικές γραμμές σύμφωνο με εκείνο άλλων οικονομιών που έχουν την ίδια βαθμολογία των τριών Α. Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει πως είναι αναγκαίο για τις ΗΠΑ να εκπονηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Προειδοποίησε, άλλωστε, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πως πρέπει να αντιμετωπίσει σκληρές προκλήσεις σε σχέση με τη φορολογική και τη δημοσιονομική της πολιτική εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας. Προσέθεσε, πάντως, πως προτίθεται τώρα να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη επανεξέταση της βαθμολογίας των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Μαζί με τον φόβο μιας στάσης πληρωμών τερματίζεται και η παρατεταμένη αλλά και θηριώδης διαμάχη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που επί εβδομάδες επέτεινε τους κραδασμούς των αγορών, οι οποίες ήδη κλονίζονταν από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως δεν τερματίζει την αβεβαιότητα, ενώ προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που συνεπάγονται οι περικοπές δαπανών σε μια ήδη ασθμαίνουσα οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή