«Μία στις τρεις η πιθανότητα επιστροφής των ΗΠΑ σε φάση ύφεσης»

«Μία στις τρεις η πιθανότητα επιστροφής των ΗΠΑ σε φάση ύφεσης»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακούφιση από την είδηση πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τη στάση πληρωμών δίνει τη θέση της στον φόβο πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση, ενώ επεκτείνεται η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς και οι πέντε από τους εννέα οικονομολόγους επιτροπής του αμερικανικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών.

Σε σχετικό σχόλιό του στο Ρόιτερς, ο Λόρενς Σάμερς τονίζει ότι «οι πιθανότητες να επιστρέψει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση είναι τουλάχιστον μία στις τρεις αν δεν γίνει τίποτε για να ενισχυθεί η ζήτηση και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη». Πολλοί οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, άλλωστε, πως η δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ενδέχεται να επιδεινώσει την ύφεση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ράινερ Γκούντερμαν, στρατηγικού αναλυτή της Commerzbank, πως «η υποβάθμιση των προσδοκιών για ανάπτυξη των ΗΠΑ έρχεται σε μια πολύ κακή στιγμή». Ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα και συγκεκριμένα 50% να διολισθήσουν εκ νέου σε ύφεση οι ΗΠΑ διαβλέπει ο Μάρτιν Φέλντσταϊν, καθηγητής του Χάρβαρντ και μέλος επιτροπής του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Φέλντσταϊν τόνισε πως η οικονομία των ΗΠΑ «ισορροπεί στο μεταίχμιο». Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της ίδιας επιτροπής και καθηγητή του Στάνφορντ, Ρόμπερτ Χολ, η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει από τη μεγαλύτερη των προβλέψεων επιβράδυνση που σημειώθηκε το α΄ εξάμηνο του 2011. «Οι κίνδυνοι για μια νέα ύφεση έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες» σχολίασε, άλλωστε, η Κριστίνα Ρόμερ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Τις δυσάρεστες εκτιμήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν χθες τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον τομέα των υπηρεσιών να έχει αναπτυχθεί τον Ιούλιο με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2010. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών των βιομηχανιών εκτός μεταποίησης, που καλύπτει περίπου το 90% της αμερικανικής οικονομίας, υποχώρησε στο 52,7 από το 53,3 του Ιουνίου. Εχει προηγηθεί η είδηση πως οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά σχεδόν δύο χρόνια. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 29 Ιουλίου το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φέρουν το αμερικανικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 1,3% το τρίμηνο Απριλίου μετά τη χαμηλότερη των προβλέψεων αύξηση του μόλις 0,4% που σημείωσε το α΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή