Ανησυχητικό σημάδι η επιβράδυνση των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

Ανησυχητικό σημάδι η επιβράδυνση των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική ήταν η επίδοση του τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη για τον μήνα Ιούλιο, προσθέτοντας μία ακόμα απαισιόδοξη πινελιά στην εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ζωτικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης κλάδος εμφάνισε τη βραδύτερη ανάπτυξή του σε διάστημα σχεδόν διετίας. Επιπλέον, στην έκθεσή της για τις προοπτικές της Ευρωζώνης η Standard & Poor’s αναφέρει πως ενδεχομένως η ασθενική οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου τρέχοντος να παραταθεί και το δεύτερο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η εικόνα της ανάπτυξης δημιουργεί προβληματισμούς και επιτείνει την άποψη πως η Ευρωζώνη ίσως τελικώς βιώσει μία πιο παρατεταμένη περίοδο αδύναμης ανάπτυξης απ’ ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον όμιλο Ερευνών Markit, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) του τομέα υπηρεσιών τον Ιούλιο υποχώρησε στις 51,6 μονάδες, κυρίως διότι η Γαλλία και η Γερμανία, οι ισχυρότερες οικονομίες, είδαν τους δικούς τους δείκτες να υποχωρούν πιο κοντά στα όρια των 50 μονάδων. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης. Η Ιταλία υπέστη σημαντική περιστολή στον κλάδο και η Ισπανία επίσης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος. Στην περίπτωση της Ιταλίας οι υπηρεσίες έδειξαν ουσιαστικά περιστολή τον Ιούλιο για δεύτερο μήνα διαδοχικά στις 48,6 μονάδες, δηλαδή στα κάτω των 50 μονάδων επίπεδα που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Πάντως, ενισχύθηκαν από τις 47,4 μονάδες τον Ιούνιο. Οι δε προσδοκίες των επιχειρήσεων ήταν οι χαμηλότερες σε διάστημα άνω των δύο ετών και ελαττώθηκαν για δεύτερο μήνα στη σειρά από τις 68,7 μονάδες στις 65,4 τον Ιούλιο. Στην Ισπανία ο ΡΜΙ υποχώρησε από τις 50,2 τον Ιούνιο στις 46,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Οπως αναφέρει η S&P, η επίδοση του κλάδου αποτυπώνει μία σχεδόν στάσιμη παραγωγή του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, ο δείκτης που καταγράφει το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο εξαιτίας των συνεχιζόμενων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, που επεκτείνονται στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Markit, η αύξηση των θέσεων εργασίας συνεχίστηκε τον Ιούλιο σε Γερμανία και Γαλλία, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να αυξάνουν το προσωπικό τους για δέκατο πέμπτο μήνα. Η S&P αναφέρει ότι τα στοιχεία του ΡΜΙ ενισχύουν την άποψή της ότι το χάσμα μεταξύ των ρυθμών ανάπτυξης στις επιμέρους οικονομίες της Ευρωζώνης διευρύνεται.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Βρετανία εξέπληξε τις αγορές. Ο κλάδος παροχής υπηρεσιών τον περασμένο μήνα ενισχύθηκε στις 55,4 από τις 53,9 μονάδες του Ιουνίου και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή