Επιφυλάξεις Fitch και Moody’s για υποβάθμιση αν δεν ληφθούν μέτρα

Επιφυλάξεις Fitch και Moody’s για υποβάθμιση αν δεν ληφθούν μέτρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Fitch και η Moody’s επιβεβαίωσε χθες τη βαθμολογία των τριών Α που έχει δώσει στις ΗΠΑ, αλλά οι δύο οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους της και αποδυναμωθεί η οικονομία. «Η προοπτική των ΗΠΑ είναι αρνητική τώρα», τόνισε σχετικά η Moody’s, ώρες αφ’ ότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε υπογράψει το σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και τη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μολονότι χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο «θετικό βήμα προς τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους», η Moody’s τόνισε πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους».

Σε ό,τι αφορά τη Fitch, που σημειωτέον επιβεβαίωσε τη βαθμολογία των τριών Α αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού, προειδοποίησε, επίσης, για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα, αλλά τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος «δεν είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPMorgan, ενδεχόμενη υποβάθμιση των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους του δανεισμού τους κατά 100 δισ. δολάρια ετησίως. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι θα έπληττε την ευρύτερη οικονομία, αυξάνοντας το κόστος του δανεισμού για τους καταναλωτές. Η Fitch έχει προβλέψει από τον Απρίλιο πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου εκείνου των τοπικών κυβερνήσεων, θα φθάσει το επόμενο έτος στο 100%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών με βαθμολογία ΑΑΑ. Τον ίδιο μήνα, η Standard & Poor’s προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τη βαθμολογία των τριών Α εκτός κι αν υιοθετήσουν σχέδιο για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση μέχρι το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή