Αποκρατικοποιήσεις: η Ρωσία ανεβάζει τον πήχυ των εσόδων

Αποκρατικοποιήσεις: η Ρωσία ανεβάζει τον πήχυ των εσόδων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα βήμα παραπάνω στην υλοποίηση ενός μείζονος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έως το 2017 προχωρεί η ρωσική κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τριπλασιάζοντας τα έσοδα, τα οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει από την πώληση περιουσίας του Δημοσίου. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ, ανακοίνωσε την επέκταση του ήδη μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είχε ξεκινήσει πέρυσι με στόχο να αποκομισθούν 1,8 τρισ. ρούβλια (65 δισ. δολάρια). Με τις τελευταίες τροποποιήσεις, η Μόσχα αποσκοπεί να συγκεντρώσει τα τριπλάσια, δηλαδή σχεδόν 6 δισ. ρούβλια (215 δισ. δολάρια). Μεταξύ των επιχειρηματικών γιγάντων, οι οποίοι εμπεριέχονται στον κατάλογο, βρίσκονται η πετρελαϊκή Rοsneft, η Alrosa, η οποία διατηρεί αδαμαντωρυχεία, η υδροηλεκτρική RusHydro και o όμιλος εμπορίας δημητριακών στις αγορές εμπορευμάτων United Grain Company (ΟΖΚ).

Αν και ορισμένοι αναλυτές έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του Κρεμλίνου, το οποίο απομακρύνεται από τον κρατισμό, διαθέτοντας τα μερίδια που διαθέτει σε κολοσσούς, ίσως η αλλαγή να μην έχει ακόμα τόσο μεγάλες διαστάσεις. Η ρωσική κυβέρνηση, όπως αντιτείνει ο οικονομικός αναλυτής Νιλ Σίαρινγκ, αν και έχει δεσμευθεί να αναβαθμίσει την προστασία των ιδιωτών επενδυτών και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, λίγες μεταρρυθμίσεις έχει προωθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι προσεκτικός, ώστε να αποτρέψει τυχόν κοινωνικές ταραχές λόγω των αποκρατικοποιήσεων. Μετά το οδυνηρό παράδειγμα της δεκαετίας του ’90, οπότε και πωλήθησαν κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές, οι Ρώσοι αντιδρούν αρνητικά στα νέα σχέδια. Ανησυχούν μήπως επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, αν και πλέον τα δεδομένα είναι άλλα. Επίσης, η κυβέρνηση θα αποδυθεί σε μια ενημερωτική εκστρατεία, ώστε να καταστήσει σαφές ότι θα διατηρεί δικαιώματα βέτο σε όλες τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες. Κατά τις προβλέψεις του οικονομικού αναλυτή Μαξίμ Μπλαντ, επενδυτικό ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί όχι μόνο από Ρώσους αλλά και από ξένους, ενώ παρόντα αναμένεται να είναι συνταξιοδοτικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή