Βυθίστηκε ο Dow Jones – Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βυθίστηκε ο Dow Jones – Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν χθες οι Γενικοί Δείκτες των αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω της βαθιάς αβεβαιότητας που επικρατεί από την κλιμάκωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 βυθίζονταν κατά 4,31% και 4,78%, αντίστοιχα, λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο. Η αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων οδήγησαν την τιμή του χρυσού σε νέο ρεκόρ για τρίτη συναπτή συνεδρίαση, φθάνοντας τα 1.667 δολάρια την ουγγιά και επιβεβαιώνοντας έτσι εκτιμήσεις ότι θα φθάσει στα 1.700 δολάρια. Νωρίτερα, οι Γενικοί Δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σφράγισαν τη συνεδρίαση με απώλειες από 3,4% έως 5% και πλέον.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων ενέτεινε αντί να κατευνάσει το κλίμα ανησυχίας για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και τις συνέπειες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, καθώς κρίθηκε ανεπαρκής. Οι μετοχές των βρετανικών Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland αποδυναμώθηκαν κατά 9,9% και 7%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της γερμανικής Cοmmerzbank απώλεσαν, παρομοίως, το 6,9% και 6,8% της αξίας τους. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε, ασφαλώς, προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έχουν εξανεμιστεί 400 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στο Μιλάνο, χθες, ο δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 5,16% και 3,61% ο Γενικός Δείκτης στη Ζυρίχη. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη απώλεσε το 3,4% της αξίας του. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 παρουσίασε πτώση 3,9% και κατά 3,43% βυθίστηκε ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο. Τις τελευταίες εννέα ημέρες, ο δείκτης S&P 500 έχει παρουσιάσει τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2009, χάνοντας το 11% από το υψηλά Απριλίου.

Ο δείκτης MSCI All-Country World Index υποχωρούσε 3,5%, καθώς, ακόμη και στη Βραζιλία, το χρηματιστήριο της χώρας υποχώρησε στα χαμηλά δύο ετών. Το ευρώ αποδυναμώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των 1,42 δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 1,4%. Μετά την παρέμβαση εξάλλου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, το γιεν υποχωρούσε 4,1% έναντι του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή