ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταν Ακερσον : Η GM εισήλθε σε τροχιά κερδοφορίας

Μετά τη χρεοκοπία η General Motors απολαμβάνει κερδοφορία και νέα πνοή στις πωλήσεις της. Το δεύτερο τρίμηνο συγκεκριμένα είχε σχεδόν διπλασιασμό κερδών, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά.

Οπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της, Νταν Ακερσον, πέραν όλων των προαναφερθέντων, η εταιρεία του κατόρθωσε να αυξήσει και τις τιμές.

Κατά τις εκτιμήσεις του, «η GM έχει ήδη περικόψει επαρκώς τις υπερβολικές δαπάνες της, ώστε να προστατευθεί από τις επιπτώσεις μιας ύφεσης, οπότε μπορεί να ευημερεί σε ασθενική αγορά».

Ωστόσο, η κάμψη των πωλήσεων για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες στο δεύτερο τρίμηνο και ο ενδεχόμενος κίνδυνος μιας διπλής ύφεσης ίσως αποτελέσουν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τα λεγόμενα του Νταν Ακερσον. «Το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί ένα καλό οικοδομικό υλικό για την GM», προσέθεσε.

Η εταιρεία του δίνει μεγάλη έμφαση πλέον στα μικρότερα αυτοκίνητα με οικονομία καυσίμου, όπως το δημοφιλές Chevrolet Cruze, αν και μεγάλο τμήμα των κερδών της εξακολουθεί να προέρχεται από τα μεγάλα φορτηγά της στις ΗΠΑ. Τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου ενισχύθηκαν στα 2,52 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1,33 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.