Κυβερνήσεις και οικονομίες σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Κυβερνήσεις και οικονομίες σε κατάσταση νευρικής κρίσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση χρέους χτύπησε την πόρτα του πυρήνα της Ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπο να ανακόψουν την εξάπλωσή της. Η ανησυχία των αγορών για την αναποφασιστικότητα στην Ευρωζώνη ήταν το λάδι στη φωτιά που πυροδότησε νέο γύρο «επιθέσεων» στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα spread των δύο χωρών εκτινάχθηκαν γρήγορα επικίνδυνα κοντά στο όριο του 7%, πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους να μιλήσουν δημοσίως για επίσπευση μέτρων για τον περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων. Οι αγορές, βλέποντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανησυχεί για τις εξελίξεις, αλλά να αγοράζει μόνο πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, «επιτέθηκαν» στην Ιταλία. Η ΕΚΤ για να καθησυχάσει δηλώνει ότι θα στηρίξει την Ιταλία αρκεί να λάβει μέτρα, και ζητεί τη δέσμευση του Ιταλού πρωθυπουργού. Η Ιταλία, μια χώρα με βαριά βιομηχανία, παρουσιάζει όντως δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς το χρέος της ανέρχεται στο 120% του ιταλικού ΑΕΠ. Παράλληλα, όμως, η ανάπτυξή της παραμένει χαμηλή. Η Ισπανία εμφανίζει μια ασθμαίνουσα οικονομία που τα τελευταία στοιχεία φέρουν να αναπτύσσεται κατά μόλις 0,2% το β΄ τρίμηνο και να παρουσιάζει σταθερά την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη.

Η νέα φάση της κρίσης χρέους έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και σχεδόν αμέσως μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού. Ομως, η Γερμανία αντιδρά στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, την οποία είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία οδήγησαν την Παρασκευή το δολάριο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ελβετικού φράγκου, που μέσα σε αυτή τη θύελλα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Σε σύγκριση πάντως με τον πανικό που επικράτησε την Πέμπτη, την Παρασκευή οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μικρότερες, ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας, μολονότι έκλεισαν προτού διαρρεύσει η πληροφορία ότι επίκεινται αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή