Μία στις τρεις οι πιθανότητες διολίσθησης σε ύφεση

Μία στις τρεις οι πιθανότητες διολίσθησης σε ύφεση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάσμα της ύφεσης επανέρχεται δριμύτερο πάνω από την αμερικανική οικονομία, που όχι μόνον δεν φαίνεται ασφαλέστερη τώρα που διέφυγε τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών, αλλά καθίσταται ακόμη πιο ευάλωτη εξ αιτίας των προγραμματισμένων περικοπών δαπανών. Οικονομολόγοι από όλο το πολιτικό φάσμα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το καίριο πλήγμα που μπορεί να επιφέρουν οι περικοπές σε μιαν ασθμαίνουσα οικονομία καθώς το α΄ εξάμηνο του έτους η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,8%. Και την ίδια στιγμή, 25 εκατ. Αμερικανοί εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν δουλειά. Σε σχετική ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε στο «Ρόιτερς», ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, υποστηρίζει πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση «αν δεν γίνει τίποτε για να τονωθεί η ζήτηση και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη». Την ίδια στιγμή, πληθώρα οικονομολόγων, οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς διαβλέπει τον κίνδυνο να δεχθεί καίριο πλήγμα η αμερικανική οικονομία από τις περικοπές δαπανών που προβλέπει η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του δανεισμού.

Ενδεικτική της γενικότερης ανησυχίας είναι η προειδοποίηση του Μοχάμεντ Ελ Εριάν, διευθύνοντος συμβούλου της Pimco, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, πως ως αποτέλεσμα των περικοπών δαπανών τις οποίες προβλέπει το σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού «η ανεργία θα είναι υψηλότερη απ’ όσο θα ήταν υπό άλλες συνθήκες, η ανάπτυξη χαμηλότερη και η ανισότητα χειρότερη».

Παρομοίως, τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιβολή δημοσιονομικής λιτότητας σε εποχή επιβράδυνσης τονίζει η Κάρμεν Ράινχαρντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson υπενθυμίζοντας πως η Αμερική δεν μερίμνησε να μειώσει το χρέος της όταν παρουσίαζε εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη και προσπαθεί να το κάνει τώρα που η οικονομία της είναι αδύναμη.

Πιθανότητες 50% να διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε ύφεση δίνει, άλλωστε, ο Μάρτιν Φένλντσταϊν, καθηγητής του Χάρβαρντ και μέλος επιτροπής του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα τονίζει πως η αμερικανική οικονομία «ισορροπεί στο μεταίχμιο».

Τον βαθμό επικινδυνότητας έρχονται, άλλωστε, να θυμίσουν τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ να σημειώνει τον Ιούνιο τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Φεβρουάριο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή