ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διεθνής αβεβαιότητα ευνοεί τον χρυσό

Νέο ρεκόρ κατέγραφε χθες η τιμή του χρυσού, καθώς οι δεσμεύσεις από την ομάδα των επτά ισχυρότερων χωρών -G7- και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για εξομάλυνση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν φάνηκαν να καθησυχάζουν τους επενδυτές.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, την Παρασκευή, από τον οίκο S&P κατά μία βαθμίδα, στο ΑΑ+ αλλά και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην «κούρσα» των επενδυτών προς το ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού σημείωνε άνοδο άνω του 3,5%, στα 1.712 δολάρια η ουγγιά, από τα 1.663 δολάρια του κλεισίματος της Παρασκευής, έχοντας μάλιστα φτάσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έως τα 1.720 δολάρια. Πρόκειται για την 11η μέρα που η τιμή του χρυσού καταγράφει νέο ρεκόρ στο διάστημα των τελευταίων 19 συνεδριάσεων. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού καταγράφει από την αρχή του έτους ανοδική πορεία πάνω από 20%. Οι επενδυτές έχουν αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα σε σχέση με τους τελευταίους έξι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς CΟΜΕΧ.

«Πλέον είμαστε πολύ περισσότερο εξαρτημένοι από τα λεγόμενα των μακρο-οικονομολόγων. Στην αρχή θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψουμε σε ύφεση και ότι θα υπήρχε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το επόμενο έτος, ωστόσο τα γεγονότα αλλάζουν πολύ δραστικά» υπογραμμίζει ο αναλυτής της Deutsche Bank, Μάικλ Λούις. «Αυτός που αναμένεται να ευνοηθεί περισσότερο από τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι ο χρυσός», προσθέτει.

Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ ανάγκασε χθες αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Η Goldman Sachs, η οποία προχώρησε χθες σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, αναθεώρησε τον ετήσιο στόχο της για την τιμή του χρυσού από τα 1.730 δολάρια η ουγγιά στα 1.880 δολάρια. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έως το 2012 θα διαμορφωθεί στο 2% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του 2,5%, ενώ έδωσε και 33% πιθανότητες για επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. O εκτελεστικός διευθυντής του κλάδου ερευνών διαχείρισης πλούτου της UBS, Ντόμινικ Σνίντερ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ανέλθει η τιμή του χρυσού έως και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. Αντίστοιχα, οι αναλυτές του τμήματος ερευνών της γερμανικής Commerzbank θεωρούν ότι όσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικά νέα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να διατηρεί τη δυναμική της. Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της προχώρησε χθες και η JPMorgan, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φτάσει η τιμή του χρυσού μέχρι το τέλος του έτους στα 2.500 δολάρια η ουγγιά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για άνοδο στα 1.800 δολάρια. «Πριν από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, η άποψή μας ήταν ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωνόταν κοντά στα 1.800 δολάρια. Ωστόσο, πλέον η συγκεκριμένη εκτίμηση ενδεχομένως να αποδειχθεί υπερβολικά συντηρητική» τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, Κόλιν Φέντον και Τζόνα Ουάξμαν, σε χθεσινή επιστολή τους προς τους επενδυτές.

Κέρδη παρουσίαζαν και οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού, με τις Kinross Gold, Yamana Gold, AngloGold Ashanti και Barrick Gold να ενισχύονται άνω του 1,8%. Εν τω μεταξύ, σημαντική άνοδο άνω του 3% κατέγραφε και το προθεσμιακό συμβόλαιο ασημιού Σεπτεμβρίου, στα 39,48 δολάρια η ουγγιά, απέχοντας ωστόσο αρκετά από το ιστορικό υψηλό των 48,58 δολαρίων που είχε καταγράψει τον Απρίλιο.