Οι πολιτικοί δεν πείθουν τις αγορές

Οι πολιτικοί δεν πείθουν τις αγορές

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί αδυνατούν να καθησυχάσουν τις αγορές, που κλυδωνίζονται από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s. Παρά τις τηλεδιασκέψεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες, η αντίδραση των επενδυτών που βύθισαν στο κόκκινο τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε όλο τον κόσμο -και ώθησαν σε νέο ρεκόρ τον χρυσό- καταδεικνύει την αποτυχία των πολιτικών να πείσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα χθες και οι διαβεβαιώσεις του ότι «οι ΗΠΑ θα αποτελούν πάντα χώρα κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ» δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν το έντονα πτωτικό κλίμα στη Wall Street, όπου ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 5,55%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 6,9%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 6%.

Στην Ευρώπη, η αναποφασιστικότητα των ηγετών της Ευρωζώνης επίσης στοιχίζουν σε αξιοπιστία. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βέστερβελε. Νωρίτερα, ωστόσο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών αντιδρούσαν στο κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ και Σαρκοζί για διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Και ενώ ιταλικά και ισπανικά ομόλογα πήραν μία ανάσα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να τα αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά, η Γαλλία προβάλλει ως ο επόμενος πιθανός αδύναμος κρίκος, με τους αναλυτές να «στοιχηματίζουν» στην απώλεια της αξιολόγησης ΑΑΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή