ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομπάμα: Είμαστε ΑΑΑ, ό,τι και αν λένε οι οίκοι αξιολόγησης

Αλυσιδωτές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία έχει προκαλέσει η απόφαση του διεθνoύς οίκου αξιολόγησης S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, στο ΑΑ+. Πάντως, χθες, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο του έκτακτου διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό χαρακτήρισε τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ «εξαιρετικά επιλύσιμα», τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε κάποιον οίκο αξιολόγησης για να μας πει ότι κάνουμε λάθος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ουάσιγκτον αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί, ενώ προανήγγειλε την παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών σχεδίων της κυβέρνησης εντός των επόμενων εβδομάδων. «Ο, τι και να λέει κάποιος οίκος αξιολόγησης, οι ΗΠΑ θα αποτελούν πάντα μία χώρα κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του η υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μία «ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος» για την αντιμετώπιση του αμερικανικού χρέους.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να παραμείνει στο πόστο του. Ο κ. Γκάιτνερ, με τη σειρά του, έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους ως «άστοχη» και τα συμπεράσματά της λανθασμένα.

Χθες, ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση των ημικρατικών αμερικανικών οργανισμών ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac κατά μία βαθμίδα, στο ΑΑ+, επικαλούμενος την «άμεση εξάρτησή» τους από το ομοσπονδιακό αμερικανικό κράτος. Ο οίκος υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση δέκα ομοσπονδιακών τραπεζών στεγαστικών και αγροτικών δανείων. Ο επικεφαλής του κλάδου αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P Ντέιβιντ Πιρς χαρακτήρισε το σενάριο ανάκτησης της κορυφαίας αξιολόγησης των ΗΠΑ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα απίθανο.

Σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αξιολογήσεις τους για το αμερικανικό χρέος προχώρησαν χθες και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s και Fitch. Συγκεκριμένα, ο πρώτος επιβεβαίωσε το ΑΑΑ του αμερικανικού χρέους, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί πριν από το 2013 αν επιδεινωθούν σημαντικά οι οικονομικές ή δημοσιονομικές προοπτικές. Αντίστοιχα, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε και αυτός την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, ωστόσο απηύθυνε έκκληση για ένα αξιόπιστο πολυετές σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Fitch εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του Αυγούστου την αναθεώρηση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα κινεζικά ΜΜΕ

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ βρέθηκε χθες στο επίκεντρο και των κινεζικών ΜΜΕ, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Xinhua να ασκεί δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να σταματήσουν να αλληλοκατηγορούνται και να βρουν λύσεις. «Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει. Ηρθε η ώρα για τα «άτακτα» παιδιά της Ουάσιγκτον να σταματήσουν τις κοκορομαχίες προτού προκαλέσουν περισσότερες ζημιές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημη θέση. Την αντίθεσή του στην απόφαση της S&P εξέφρασε με δηλώσεις του στο Bloomberg ο γνωστός επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την υποβάθμιση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που υπήρχε αξιολόγηση ΑΑΑΑ, τότε θα ήταν ο πρώτος που θα την έδινε στις ΗΠΑ. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δημιουργούν μεν τις δικές τους δυναμικές, ωστόσο δεν θεωρώ ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία διπλή ύφεση» τόνισε ο ίδιος.