Ρεκόρ στο κόστος ασφάλισης κινδύνων για τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ρεκόρ στο κόστος ασφάλισης κινδύνων για τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνεται το κόστος ασφάλισης έναντι ζημιών για τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αφορμή την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων. Αναλυτές τονίζουν ότι η μεγάλη αβεβαιότητα για τα κρατικά ομόλογα οδηγεί σε αβεβαιότητα και για τις τράπεζες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά.

«Οι τράπεζες που φάνηκαν να είχαν μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα τιμωρήθηκαν», υπογραμμίζει ο Τζον Στόπφορντ, ο επικεφαλής του κλάδου ομολόγων της Asset Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 90 δισ. δολαρίων. «Τώρα, ίσως να εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε άλλα μέρη της Ευρώπης», συμπληρώνει. Ο βασικός δείκτης των ασφαλίστρων κινδύνου των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών πλησίασε χθες το υψηλό ρεκόρ των 218,5 μονάδων βάσεως της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan Chase & Co. Το spread που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν σε τραπεζικά ομόλογα της Ευρώπης έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε στις 242 μονάδες βάσης την Παρασκευή, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010. Ακόμη και ο όγκος των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα έχει υποχωρήσει, με τις πωλήσεις από τις αρχές Ιουλίου να περιορίζονται στα 8,3 δισ. ευρώ, όταν ο μέσος μηνιαίος όρος για το 2011 είναι 28 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να πληγούν από τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με τη Socit Gnrale και την Royal Bank of Scotland να αναλαμβάνουν ζημίες λόγω αυτού του σχεδίου, το οποίο προβλέπει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 21%.

Ενδεικτική της επιδείνωσης των προοπτικών του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου είναι έρευνα του Bloomberg, που εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες έχουν προχωρήσει φέτος στον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων από το 2008. Το πρακτορείο αποδίδει το συγκεκριμένο γεγονός στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ, που περιορίζει τα έσοδα, στις πιέσεις που ασκούν οι ρυθμιστικές αρχές στις εταιρείες για τη διακράτηση επιπλέον κεφαλαίων, αλλά και στα προγράμματα αναδιαρθρώσεων στα οποία προχωρούν οι εταιρείες με σκοπό τη βελτίωση της κερδοφορίας τους. Συγκεκριμένα, οι 50 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των HSBC Holdings, Credit Suisse Group και Bank of America, έχουν ανακοινώσει από την αρχή του έτους τα σχέδιά τους για απολύσεις έως και 60.000 εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τον συγκεκριμένο ρυθμό οι περικοπές θέσεων εργασίας για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθούν στις 101.000, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν είχαν απολυθεί 192.000 εργαζόμενοι εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Η HSBC παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδιά της για περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα απολύσεων απ’ όταν η Bank of America είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2008 περικοπές έως και 35.000 θέσεων εργασίας. Την HSBC σε επίπεδο απολύσεων ακολούθησε ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Lloyds Banking Group, ο οποίος έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους τα σχέδιά του για απολύσεις 16.800 εργαζομένων, επίπεδο που αντιστοιχεί στο 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή