«Κατεβάζει ταχύτητα» η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ

«Κατεβάζει ταχύτητα» η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω επιδείνωση του εύθραυστου κλίματος στην οικονομία ενδέχεται να επιφέρουν τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Αυτά φέρουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε επιβράδυνση, την ώρα που στις αγορές επανέρχεται η ανησυχία για μια νέα ύφεση. Μεταξύ των οικονομολόγων που προειδοποιούν για μια νέα ύφεση συγκαταλέγεται ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μηδενίσει τα επιτόκια του ευρώ και να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Η προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ήρθε υπό τη μορφή αριθμών, και δη εκείνους των σύνθετων δεικτών CLI που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να καταγράψει εγκαίρως μια επικείμενη καμπή στην οικονομική δραστηριότητα. Οι εν λόγω δείκτες που συνθέτει για τις 33 χώρες-μέλη του υποχώρησαν τον Ιούνιο για τρίτο συναπτό μήνα στο 102,2 από το 102,5 του Μαΐου. Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός τονίζει πως οι σχετικοί δείκτες όλης της ζώνης που καλύπτει, καθώς και εκείνοι για τις βιομηχανικές χώρες-μέλη του G7, καταδεικνύουν πως η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη κορυφωθεί. Προσθέτει, μάλιστα, πως «είναι ισχυρότερες οι ενδείξεις ότι επέρχεται καμπή στον οικονομικό κύκλο ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ρωσίας», ενώ διαπιστώνει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία, με τους εθνικούς δείκτες όλων αυτών των χωρών να βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο δείκτης CLI υποχώρησε στο 101,5 από το 102,1 ενώ για τις χώρες του G7 υποχώρησε στο 102,7 από το 103,0. Σε υποχώρηση, αν και οριακή, βρίσκεται, άλλωστε, ο σχετικός δείκτης για τις ΗΠΑ, που τον Ιούνιο βρέθηκε στο 103,1 από το 103,3 του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τον Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζει πολύ χαρακτηριστικά πως οι ιθύνοντες που χαράσσουν οικονομική πολιτική έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους και δεν μπορούν πλέον «να βγάλουν κανένα κουνέλι από το καπέλο» για να τονώσουν την ανάκαμψη. Εχουν ήδη επιστρατεύσει, υπογραμμίζει, «τα μηδενικά επιτόκια, τους δύο γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, την παροχή ρευστότητας και την ενίσχυση των τραπεζών». Ο εν λόγω οικονομολόγος, που υπενθυμίζεται ότι έγινε διάσημος επειδή προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση, χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ σε μια στιγμή τόσο μεγάλων κραδασμών στις αγορές και οικονομικής αποδυνάμωσης. Εκφράζει την εκτίμηση πως με την κίνησή του αυτή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης απλώς αυξάνει την πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα. Προβλέπει, πάντως, πως τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου θα παραμείνουν η ασφαλέστερη επένδυση στον κόσμο, ενώ πιθανολογεί πως μια επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να επιφέρει υποχώρηση των αποδόσεών τους και όχι αύξηση, όπως θα ήταν αναμενόμενο μετά την υποβάθμιση. Αλλοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι οι αρνητικές ειδήσεις έχουν επισκιάσει μια θετική εξέλιξη: την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 117.000 στους κλάδους πλην γεωργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή