Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος προβλέπεται για τη Μεγάλη Βρετανία

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος προβλέπεται για τη Μεγάλη Βρετανία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κάνει βουτιά και η κυβέρνηση Κάμερον εφαρμόζει εκτεταμένη λιτότητα, δυσοίωνη εμφανίζεται από κάθε πλευρά η εικόνα της βρετανικής οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε τον Ιούνιο στάσιμη στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Μαΐου, ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Διαψεύστηκαν, έτσι, οι προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια βάση, στις οποίες κατέτεινε πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο Dow Jones Newswires μεταξύ οικονομικών αναλυτών. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της μεταποίησης, από τον οποίο εξαιρούνται τα ορυχεία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και η παροχή ύδατος, αυτή σημείωσε υποχώρηση 0,4% σε σύγκριση με τον Μάιο, αν και αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας διευρύνθηκε φθάνοντας τα 8,9 δισ. στερλίνες -ποσό αντίστοιχο των 10,2 δισ. ευρώ- τον Ιούνιο από τα 8,5 δισ. στερλίνες στα οποία ανερχόταν τον Μάιο. Στο μεταξύ, αναλυτές, όπως ο Τζέιμς Νίτλεϊ της ING, εκτιμούν πως η πτώση των βρετανικών μετοχών μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να αποβεί εις βάρος της βιομηχανικής παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή