Εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου

Εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το ελβετικό φράγκο τόσο έναντι του ευρώ, όσο και έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις, εν μέσω σεναρίων για επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ ενώ διαχέεται η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στα 1,060 φράγκα καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,2%. Εναντι του δολαρίου, το ελβετικό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 0,7359 φράγκα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ελβετικό φράγκο έχει κινηθεί υπερβολικά, υπεραποδίδοντας ακόμη και άλλων επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ ισχυροποιείται έναντι του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της δήλωσης της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει στο πρόγραμμά της για αγορά κρατικών ομολόγων. Κύκλοι αναλυτών εξηγούν ότι, αν και με τη δήλωση αυτή η ΕΚΤ προαναγγέλλει ότι θα αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αμβλύνει την κρίση του χρέους, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι αγορές ομολόγων δεν δίνουν λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης. Αυτό ακριβώς δημιουργεί εκτιμήσεις ότι το ευρώ δεν θα κρατήσει τα υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου. Πάντως, παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος εκτιμούν ότι, ενώ τα νομίσματα ρίσκου όπως το ευρώ ίσως ανακτήσουν μέρος από το χαμένο έδαφος το 2011, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να είναι ένα κακό έτος γι’ αυτά έναντι των ασφαλών καταφυγίων, όπως το φράγκο.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι είναι πιθανή μια απότομη αύξηση της αναταραχής στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η εξέλιξη αυτή ίσως να είναι η αμέσως επόμενη φάση της κρίσης, καθώς είναι πιθανό να υποχρεώσει σημαντικές οικονομίες του G20 να λάβουν μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή