Υποχώρηση 1,2% των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούνιο

Υποχώρηση 1,2% των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούνιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πτώση που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι γερμανικές εξαγωγές, σε αντίθεση με τις εισαγωγές που συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ενισχύοντας έτσι τις ενδείξεις υπέρ μιας επιβράδυνσης της γερμανικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το επίπεδο των γερμανικών εξαγωγών υποχώρησε κατά 1,2%, στα 88,5 δισ. ευρώ, από τον Μάιο, όταν και είχαν ενισχυθεί κατά 4,4%. Στον αντίποδα, οι εισαγωγές κατέγραψαν άνοδο 0,3%, στα 77 δισ. ευρώ, μετά και την αύξηση 3,8% που είχαν σημειώσει τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 12,7 δισ. ευρώ, από τα 14,8 δισ. του προηγούμενου μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μία υποχώρηση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 1% και 1,5% αντίστοιχα, καθώς και μία μικρότερη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στα 14,3 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 3,1%, σηματοδοτώντας τη μικρότερη άνοδο σε διάστημα 16 μηνών. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους κατά 6%, που αποτελεί τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 15 μηνών. Οι εξαγωγές προς τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,3%, στα 54 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές εκτός Ε.Ε. ενισχύθηκαν κατά 1,3%, στα 34,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.

Η κάμψη των εξαγωγών ήταν αναμενόμενη από την πλειοψηφία των αναλυτών, ωστόσο η απρόσμενη άνοδος των εισαγωγών αποτελεί μία ένδειξη ότι η ανθεκτικότερη εγχώρια ζήτηση αντισταθμίζει την επιβράδυνση των εξαγωγών.

Η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνεται, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης οδηγεί τις κυβερνήσεις χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, να περιορίσουν το επίπεδο δαπανών τους, υπονομεύοντας έτσι τη ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε απρόσμενη πτώση τον Ιούνιο, ενώ χαμηλότερα διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο οι δείκτες επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης. Την ίδια ώρα, η ανεργία διαμορφώνεται σε χαμηλό 20ετίας, γεγονός που ενισχύει το επίπεδο των δαπανών των νοικοκυριών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας Bundesbank εκτιμά ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 1,8% το 2012, έναντι της επέκτασης ρεκόρ της τάξης του 3,6% που είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή