Οι τιμές της ενέργειας εκτόξευσαν στο 2,4% τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Οι τιμές της ενέργειας εκτόξευσαν στο 2,4% τον πληθωρισμό στη Γερμανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλό έτους του 2,4% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούλιο λόγω της μεγάλης αύξησης κατά 10,6% των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το επίπεδο του Ιουνίου, όταν και είχαν ανέλθει κατά 0,1%. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή βρέθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είχε φτάσει το 2,4% κατά τη διάρκεια του Απριλίου, για να υποχωρήσει ωστόσο αργότερα στο 2,3% για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Τη μεγαλύτερη αύξηση από τις τιμές ενέργειας κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων οχημάτων, καθώς ενισχύθηκαν κατά 12,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος των τιμών πετρελαίου θέρμανσης αλλά και ηλεκτρισμού. «Μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός έχει λάβει ώθηση από τις τιμές ενέργειας, ωστόσο θεωρώ ότι πιθανότατα να έχουμε φτάσει στην κορύφωση των τιμών πετρελαίου», τονίζει ο οικονομολόγος της WestLB AG Αρντ Σέφερ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός ενδέχεται να ακολουθήσει καθοδική πορεία, είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το υπόλοιπο του έτους». Σημειώνεται ότι στο σύνολο των 17 χωρών της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 2,5%, μετά δύο συναπτούς μήνες που βρισκόταν στο 2,7%, υπερβαίνοντας ωστόσο τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε επισημάνει με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «θα παραμείνει πιθανότητα σαφώς πάνω από τον στόχο του 2% κατά τους επόμενους μήνες», παρά τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα παγκόσμια ύφεση», είχε αναφέρει το μέλος της διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι την Τρίτη στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF. Βέβαια, στην περίπτωση «της Ευρώπης, ένα τέτοιο σενάριο δεν δείχνει να φαίνεται στις εκτιμήσεις μας, αλλά όπως είναι φυσικό για την Ευρώπη, θα μπορούσε να παρασυρθεί σε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νοβότνι.

Οι αναλυτές, πάντως, πιστεύουν ότι μία σχετικά πιο έντονη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις θα μπορούσε να περιορίσει τις πιέσεις στο επίπεδο των τιμών. Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο 2,6%. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, η οποία έχει θέσει ως στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2%, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος σε δύο αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου, που διαμορφώνεται πλέον στο 1,5%.

Στον αντίποδα, στο χαμηλό επτά μηνών του 3,18% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον ίδιο μήνα στην Πορτογαλία. Τον Ιούνιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 3,36% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και ενέργειας, έφτασε στο 2,1%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στην Πορτογαλία υποχώρησαν κατά 0,1%, μετά και την πτώση που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο. H πορτογαλική στατιστική υπηρεσία αναγνωρίζει ως βασικό λόγο της συγκεκριμένης υποχώρησης τις μεταβολές των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή