Πτώση κερδών 93% για την Commerzbank

Πτώση κερδών 93% για την Commerzbank

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη πτώση κερδών κατά 93% κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο η Commerzbank, καθώς υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε απομείωση του χαρτοφυλακίου της με ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 760 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας διαμορφώθηκαν μόλις στα 24 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 352 εκατ. ευρώ που είχε σημειώσει στο β΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν κέρδη ύψους 34,4 εκατ. ευρώ. «Τα επίπεδα κερδοφορίας είναι αρκετά ικανοποιητικά εάν εξαιρεθούν οι διαγραφές από ελληνικά ομόλογα», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Kepler Capital Markets στη Φρανκφούρτη, Ντιρκ Μπέκερ.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Commerzbank καταγράφει φέτος τη χειρότερη επίδοση από τις μετοχές του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης, καθώς υποχωρεί μέχρι στιγμής κατά 49%.

Η γερμανική τράπεζα διατηρούσε στα τέλη Ιουνίου εκθέσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, 8,7 δισ. ευρώ σε ιταλικό χρέος, 2,9 δισ. ευρώ σε ισπανικό χρέος και 900 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, επισήμανε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τη στρατηγική μείωσης της έκθεσής της σε χρέος περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σημαντική υποχώρηση κατά δύο τρίτα, στα 163 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη της Bank of Ireland στο πρώτο εξάμηνο του 2011, σε μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πλήρως παρά τη νέα βάση επενδυτών και το υγιέστερο χαρτοφυλάκιο δανείων. Ως το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας που απέφυγε την κρατικοποίηση όταν έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων, η επιτυχία της Bank of Ireland όσον αφορά την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων πυροδότησε την άνοδο στις τιμές του ιρλανδικού χρέους. Παρά την κάμψη των λειτουργικών κερδών, οι προ φόρων ζημίες της ιρλανδικής τράπεζας συρρικνώθηκαν το α΄ εξάμηνο στα 723 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,32 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Επιπλέον, οι χρεώσεις για επισφαλή δάνεια της Bank of Ireland μειώθηκαν κατά 22%, στα 842 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή