Στις 24 Αυγούστου η λήψη των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος στη Γαλλία

Στις 24 Αυγούστου η λήψη των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος στη Γαλλία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άρμα της Γερμανίας φαίνεται να προσδένεται για ακόμη μία φορά η Γαλλία, αν κρίνουμε από την έκκληση που απηύθυνε χθες σε όλα τα πολιτικά κόμματα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε επιστρέφοντας αιφνιδιαστικά από τις διακοπές του. Μία ημέρα μετά την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, να ενσωματώσουν όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στο Σύνταγμά τους δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας να υποστηρίξουν την πρότασή του για συνταγματική κατοχύρωση των ορίων που θα ισχύουν στο μέλλον για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Εκτακτη συνάντηση

Η πρότασή του αναμένεται βέβαια να καταψηφισθεί, αν τεθεί σε ψηφοφορία στα δύο σώματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Εδωσε, ωστόσο, τον τόνο της έκτακτης συνάντησης του Γάλλου προέδρου με τους υπουργούς Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν και Βαλερί Πεκρές, τους οποίους κάλεσε να συντάξουν λίστα με νέα μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τους ζήτησε μάλιστα να έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους για να τις παρουσιάσουν σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του και με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, στις 17 Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τη λήψη οριστικών αποφάσεων για συγκεκριμένα βήματα, προγραμματίζεται για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, εξετάζεται η επιβολή πρόσθετου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η παραμονή του κ. Σαρκοζί στη γαλλική πρωτεύουσα διήρκεσε μόλις λίγες ώρες, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επέστρεψε το απόγευμα κιόλας στη Γαλλική Ριβιέρα. Πρόλαβε, ωστόσο, να δώσει την αίσθηση του επείγοντος, που αντανακλά την ανησυχία της Γαλλίας για το ενδεχόμενο να είναι η επόμενη χώρα με βαθμολογία τριών Α που -μετά τις ΗΠΑ- θα υποβαθμιστεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά τις πιέσεις που υπέστησαν τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης είδε το κόστος του δανεισμού της να αυξάνεται, με τα spreads των ομολόγων της να φθάνουν τις 90 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες. Αντανακλώντας, άλλωστε, τη γενικευμένη ανησυχία των αγορών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αυξήθηκε χθες κατά 9% η τιμή των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι μη εξυπηρέτησης του χρέους της Γαλλίας (CDS) φθάνοντας στις 163 μ.β., στο διπλάσιο δηλαδή από το κόστος των αντίστοιχων των γερμανικών ομολόγων. Σε ό,τι αφορά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, επιβεβαίωσαν και οι τρεις τη βαθμολογία της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης, αν και μόνον οι δύο εξ αυτών, οι Fitch και Moody’s, της έδωσαν σταθερή προοπτική. Η Standard & Poor’s την προειδοποίησε, αντιθέτως, πως αν δεν προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, την περικοπή του κόστους του συστήματος υγείας αλλά και γενικότερα αν δεν κατορθώσει να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση, είναι πιθανόν να χάσει τη βαθμολογία των τριών Α μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή