Δεν αποκλείει τη σύνδεση φράγκου με ευρώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Δεν αποκλείει τη σύνδεση φράγκου με ευρώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελβετική κεντρική τράπεζα δεν αποκλείει πλέον τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο του νομίσματος της χώρας, καθώς η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα δεν το κατάφερε. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Τόμας Γιόρνταν, στην εφημερίδα Tages-Anzeiger σε ερώτηση για το αν θα εξέταζε κάτι τέτοιο, «οποιοδήποτε προσωρινό μέτρο που θα επηρέαζε τη συναλλαγματική ισοτιμία είναι επιτρεπτό, αρκεί να είναι συμβατό με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών». Το σχόλιο υπογραμμίζει τους κινδύνους που θέτει για την οικονομία της χώρας η ανατίμηση του νομίσματος, καθώς η αστάθεια στις αγορές έχει προκαλέσει τη στροφή των επενδυτών στο ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου. Στις 9 Αυγούστου, έφτασε το ρεκόρ των 1,0075 φράγκων έναντι του ευρώ, ενώ χθες υποχωρούσε στα 1,0747 φράγκα μετά τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη, που εκτιμάται ότι συνέβαλε στην υποχώρησή του στην αγορά συναλλάγματος. Εναντι του δολαρίου, το φράγκο διαπραγματευόταν στα 74,1 σεντς.

Το ελβετικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί 31% έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που πλήττει σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του ΑΕΠ της, με την Ευρωζώνη να αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο. Η ελβετική ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδύνει ρυθμούς τους επόμενους μήνες, καθώς το ισχυρό φράγκο καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή