Πορτογαλία: η αστάθεια των αγορών δεν βοηθάει την προσέλκυση επενδυτών

Πορτογαλία: η αστάθεια των αγορών δεν βοηθάει την προσέλκυση επενδυτών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πιο ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές των τελευταίων τριών ετών, την ώρα που προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές για τα προς πώληση κρατικά περιουσιακά της στοιχεία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα πρέπει να βρει κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου αγοραστές για μερίδια στην εταιρεία ηλεκτρικής παραγωγής EDP-Energias de Portugal (EDP) και την εταιρεία ενέργειας Redes Energeticas Nacionais (REN), η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 2,17 δισ. ευρώ. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή περίοδο για να προχωρήσουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις», επισημαίνει ο αναλυτής της Orey Financial στη Λισσαβώνα, Αντρέ Πινέιρο. «Η αστάθεια των αγορών δεν πρόκειται να βοηθήσει», προσθέτει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι ο πορτογαλικός δείκτης PSI-20 ακολουθεί καθοδική πορεία 16% από τις 26 Ιουλίου και έπειτα, με τη μετοχή της EDP να υποχωρεί κατά 15% σε χαμηλό έξι ετών και της μετοχή της RΕκατά 8% για το ίδιο διάστημα. Η μεγάλη πτώση στις μετοχές των δύο εταιρειών έχει ως άμεση συνέπεια ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των ποσοστών στις δύο εταιρείες θα είναι πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου. «Το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δύσκολο και η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειασθεί να προσφέρει τις συμμετοχές στις εταιρείες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι αρχικά προβλεπόταν», τονίζει η οικονομολόγος της UniCredit Global Research στο Μιλάνο, Τούλια Μπούκο. «Για την Πορτογαλία σε γενικές γραμμές βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά το ποσό που μπορεί να αντλήσει η χώρα από τις αποκρατικοποιήσεις παρά από την ικανότητά της στο να εκπληρώσει το πρόγραμμα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βιτόρ Γκασπάρ είχε αναφέρει στα μέσα του προηγούμενου μήνα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και να αντλήσει περισσότερα από τα 5,5 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπουν οι όροι του πακέτου διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ το οποίο έλαβε η Πορτογαλία πριν από τρεις μήνες. «Θα ήθελα να υπερβώ το συγκεκριμένο ποσό», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Γκασπάρ. Το προβλεπόμενο επίπεδο αποκρατικοποιήσεων αντιστοιχεί περίπου στο 3% με 4% του πορτογαλικού χρέους, ποσό που δεν είναι ιδιαίτερο υψηλό, υπογραμμίζει ο καθηγητής Οικονομικών στο Minho University στην Μπράγα, Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ. «Η συγκεκριμένη στιγμή για την Πορτογαλία και την Ευρώπη δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ωστόσο οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη ότι εργαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων μας, αντί να τα αναβάλουμε», συμπληρώνει. «Μπορεί να αποτελέσει ένα σημάδι για τις αγορές ότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για να βάλει ένα τέλος στην αύξηση του δημόσιου χρέους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ταχύτερη επιστροφή της στις αγορές». Βάσει του πακέτου διάσωσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει προς πώληση άλλες δύο «μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις» μέχρι τα τέλη του 2012 και να υποβάλει το ανανεωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επικρατέστερες εταιρείες προς πώληση που αναμένεται να μπουν στη λίστα της κυβέρνησης είναι η αεροπορική TAP και η υπηρεσία ταχυδρομείου CTT-Correios de Portugal. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του πορτογαλικού προγράμματος κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή