Μέτρα λιτότητας «α λα ελληνικά» στην Ιταλία

Μέτρα λιτότητας «α λα ελληνικά» στην Ιταλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο συνεκλήθη χθες στην Ιταλία, με στόχο την εσπευσμένη έγκριση δέσμης μέτρων λιτότητας, τα οποία είχε θέσει ως όρους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίβλιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει περικοπές δαπανών ύψους 20 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και 25 δισ. το 2013, με στόχο την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στα μέτρα συγκαταλέγεται η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» στα υψηλά εισοδήματα και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις αποδόσεις επενδύσεων. Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σε μεταμεσονύχτια συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και τον πρωθυπουργό, και έπειτα από επανειλημμένες συσκέψεις του τελευταίου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, προβλέπουν πρόσθετο φόρο ύψους 5% σε εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ και ύψους 10% σε εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ. Προβλέπουν, επίσης, αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις αποδόσεις επενδύσεων στο 20% από το 12,5% – με εξαίρεση τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου.

Παράλληλα, εξετάζεται σειρά περικοπών στις δαπάνες των υπουργείων, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών, ο εορτασμός των μη θρησκευτικών αργιών, όπως η επέτειος από την ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας και οι Κυριακές, ώστε να αυξηθούν οι εργάσιμες ημέρες, η επιβολή ελαστικών όρων στην αγορά εργασίας και μια σειρά μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, όπως η επιβολή ποινών σε όσους επαγγελματίες δεν εκδίδουν τιμολόγια ή αποδείξεις. Σε ό, τι αφορά ειδικότερα τη φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει «εκστρατεία ευαισθητοποίησης» με συντονιστή τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Από αυτή την εβδομάδα, στις ιταλικές εφημερίδες και στα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια θα αρχίσουν να δημοσιεύονται και να προβάλλονται φωτογραφίες και διαφημίσεις με κεντρικό μήνυμα «ο φοροφυγάς είναι παράσιτο της κοινωνίας». Οπως επισημαίνουν σχολιαστές, η κίνηση είναι ένδειξη της νέας κρίσιμης περιόδου που περνά η χώρα και της ανάγκης για αύξηση των φορολογικών εσόδων. Υπενθυμίζουν, όμως, και την ανακολουθία του, αφού μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους Ιταλούς «να κάνουν μια δεύτερη αδήλωτη δουλίτσα» και υπογράμμιζε ότι «οι φόροι είναι δίκαιοι μόνον αν δεν ξεπερνούν το 33% του συνολικού εισοδήματος»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή