Πιέσεις στα CDS των ισχυρών κρατών

Πιέσεις στα CDS των ισχυρών κρατών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας που παρουσίασαν οι αγορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) στις μετοχές τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών από τις αρχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες και θα διαρκέσει 15 μέρες, αποσκοπεί «στον περιορισμό των κερδών που μπορούν να επιτευχθούν από τη διάδοση λανθασμένων φημών». Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία, αν και αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης δεν υιοθέτησαν κοινή στάση απέναντι στις ανοιχτές πωλήσεις, οι οποίες στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών. Κάποιοι, μάλιστα, έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η απαγόρευση κάνει τις τέσσερις χώρες να δείχνουν σαν να έχουν κάτι να φοβούνται. Πράγματι, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) του δημοσίου χρέους τους δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ισχυρότατες πιέσεις, πλησιάζοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα πενταετών ομολόγων της Γαλλίας πλησίασαν χθες το ιστορικό υψηλό των 174,5 μονάδων βάσης, επίπεδο 24% υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα πενταετή ιταλικά CDS απείχαν 20 μονάδες βάσης από το ρεκόρ των 392 μονάδων της Τετάρτης, ενώ τα αντίστοιχα ισπανικά κυμαινόταν χθες στις 369 μονάδες βάσης, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό της 4ης Αυγούστου των 432 μονάδων. Το κόστος ασφάλισης των 5ετών ομολόγων της Γερμανίας, το οποίο την Τρίτη υπερέβη για πρώτη φορά το κόστος των αντίστοιχων βρετανικών ομολόγων, έφτασε στη διάρκεια της εβδομάδας έως και τις 87 μονάδες βάσης, απέχοντας ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό των 92 μονάδων βάσης του Φεβρουαρίου 2009.

Η έντονη νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές από τη Δευτέρα, όταν οι επενδυτές είχαν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη S&P, έκανε αρκετούς αναλυτές να χαρακτηρίσουν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα ως εβδομάδα «ασανσέρ». Ενδεικτικό των έντονων αυξομειώσεων είναι το γεγονός ότι ο Δείκτης Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με πτώση 600 μονάδων, τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τον Μάρτιο του 2009, για να κλείσει την επόμενη μέρα με άνοδο 500 μονάδων με αφορμή την ανακοίνωση της Fed για διατήρηση των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Την Τετάρτη, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 500 μονάδες, ενώ την επόμενη μέρα ενισχύθηκε κατά 423 μονάδες βάσης, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία από την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι παράγοντες της αγοράς βρήκαν για μια ακόμα φορά καταφύγιο στις ασφαλείς επενδύσεις του χρυσού, αλλά και του ελβετικού φράγκου. H τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε απότομη άνοδο, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, για να φτάσει την Τετάρτη έως και τα 1.817 δολάρια η ουγγιά. Την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν στα 1.760 δολάρια η ουγγιά. Το ελβετικό φράγκο πλησίασε και αυτό την Τετάρτη στο ιστορικό υψηλό του, ωστόσο υποχώρησε μετά τις δηλώσεις της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για ενδεχόμενη σύνδεσή του με το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή