Σε συναγερμό η γαλλική ηγεσία

Σε συναγερμό η γαλλική ηγεσία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας να υποστηρίξουν την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση των ορίων που θα ισχύουν για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η έκκληση έδωσε τον τόνο της έκτακτης συνάντησής του με τους υπουργούς Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν και Βαλερί Πεκρές, τους οποίους κάλεσε να συντάξουν λίστα με νέα μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν στη συνάντηση που θα έχουν με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, στις 17 Αυγούστου, ενώ οι οριστικές αποφάσεις προβλέπεται να ληφθούν στις 24 Αυγούστου.

Αντιμέτωπος με τις πιέσεις των αγορών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και όχι μόνον, με μεγάλη πτώση μετοχών τραπεζών όπως η Societe Generale, αλλά και άνοδο του κόστους δανεισμού της Γαλλίας και των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων, ο κ. Σαρκοζί έδωσε με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση του επείγοντος, που στη συνέχεια επιβεβαίωσε και η ανακοίνωση της συνάντησής του, την ερχόμενη Τρίτη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσαν και οι τρεις τη βαθμολογία της, αν και μόνον οι δύο, οι Fitch και Moody’s, της έδωσαν σταθερή προοπτική.

Η Standard & Poor’s την προειδοποίησε, αντιθέτως, πως αν δεν προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, την περικοπή του κόστους του συστήματος υγείας, και αν δεν βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση, είναι πιθανόν να χάσει τη βαθμολογία των τριών Α μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Περιορίζονται, όμως, οι πιθανότητες να επιτύχει η Γαλλία τον στόχο που έχει θέσει ο Γάλλος πρόεδρος για ανάπτυξη 2% το 2011, στον οποίο βασίζεται, άλλωστε, και το σχέδιό του για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή