Στις αναδυόμενες οι 17 από τις 30 δημοφιλέστερες τοποθεσίες γραφείων

Στις αναδυόμενες οι 17 από τις 30 δημοφιλέστερες τοποθεσίες γραφείων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένο εμφανίζεται, εκτός από το ύψος των ενοικίων και το κύρος των αναδυόμενων αγορών γραφείων, καθώς όπως αναφέρει έκθεση της CB Richard Ellis (CBRE), πολλές από τις πόλεις που βρίσκονται σε αναδυόμενες οικονομίες προσελκύουν τους ίδιους διεθνείς ομίλους με τις ώριμες οικονομίες. Η έρευνα συγκρίνει τη φυσική παρουσία 280 μεγάλων επιχειρήσεων σε 101 χώρες και 232 πόλεις και από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι 17 από τις 30 δημοφιλέστερες τοποθεσίες γραφείων βρίσκονται σε αναδυόμενες αγορές.

Η Μόσχα και η Σαγκάη κυριαρχούν μεταξύ των προτιμήσεων των διεθνών ομίλων, καθώς στη Σαγκάη συγκεντρώνεται το 61,4% των επιχειρήσεων που συγκαταλέγονται στην έρευνα (172 από τις 280), ενώ η Μόσχα έχει προσελκύσει το 60,7% αυτών (170 συνολικά). Ακολουθεί το Πεκίνο, στο οποίο βρίσκονται 169 από τις 280 επιχειρήσεις (60,4%). Η υψηλή θέση των δύο πόλεων της Κίνας ερμηνεύεται από τη σημασία της χώρας ως αποτέλεσμα της μεγάλης βιομηχανικής βάσης της (που απαιτεί γραφειακούς χώρους) και το αυξανόμενο στάτους της ως σημείο κατανάλωσης προϊόντων, είτε αυτά παράγονται εγχώρια είτε εισάγονται.

Αλλες πόλεις που εντάσσονται στις λεγόμενες οικονομίες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και κατατάσσονται στις 30 πρώτες θέσεις της έρευνας, είναι το Σάο Πάολο της Βραζιλίας (52,1% των επιχειρήσεων) και το Μουμπάι της Ινδίας (43,2%). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Σαγκάη, η Μόσχα και το Πεκίνο, με την προσθήκη του Ντουμπάι, κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, ξεπερνώντας πλέον το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο, οι οποίες συγκέντρωσαν το 56%, 55% και 53% αντίστοιχα των διεθνών ομίλων. Αντίστοιχα, δευτερεύουσες επιχειρηματικά πόλεις, όπως η Μπανγκόκ και η Κωνσταντινούπολη, διαθέτουν το 48,9% και 41,1% αντίστοιχα των ομίλων, εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα, απ’ ό,τι πόλεις όπως το Σίδνεϊ (48,6%) και η Φρανκφούρτη (38,2%). Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, οι επιχειρήσεις οδεύουν εκεί όπου η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, και αυτό ισχύει πλέον στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή