Συμφωνία Γερμανίας – Ελβετίας για τις καταθέσεις

Συμφωνία Γερμανίας – Ελβετίας για τις καταθέσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία και η Ελβετία συνήψαν μία συμφωνία με την οποία τερματίζεται μια διένεξη δεκαετιών για διαφυγόντες φόρους, οι οποίοι ενδέχεται να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στη Βέρνη και θα αρχίσει να ισχύει το 2013, ελβετικές τράπεζες θα επιβάλουν ενιαία φορολόγηση στα ποσά καταθέσεων που έχουν πολίτες της Γερμανίας στις ελβετικές τράπεζες, τα έσοδα από την οποία θα μεταβιβαστούν κατόπιν στο Βερολίνο.

Ο ελβετικός φόρος θα είναι παραπλήσιος του γερμανικού φόρου για ανάλογα εισοδήματα. Στο Βερολίνο, πληροφορημένες πηγές σχολίαζαν ότι ο ελβετικός φόρος αναλόγως των κερδών θα έχει συντελεστές που θα ξεκινούν από το 19% και θα φθάνουν έως και το 34%. Μάλιστα, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, οι ελβετικές τράπεζες «θα προκαταβάλουν» στο άμεσο μέλλον στο γερμανικό Δημόσιο το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, δηλαδή 2,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό το οποίο εκ των υστέρων «θα τροποποιηθεί» αναλόγως της πραγματικής αξίας που θα προκύψει από την ενιαία φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες. Οι καταθέσεις Γερμανών πολιτών στην Ελβετία εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 130 και 180 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο αποβλέπει σε κρατικά έσοδα 14 δισ. ευρώ από την αναδρομική φορολογία καταθέσεων που διατηρούν Γερμανοί σε ελβετικές τράπεζες τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμούσε την είσπραξη των φόρων μέχρι το φθινόπωρο, πιέζοντας για την έγκαιρη χάραξη της τελικής συμφωνίας με τη χώρα.

Οι ελβετικές τράπεζες αποδέχθηκαν να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ Γερμανών καταθετών και κράτους, προκειμένου να διαφυλάξουν την ανωνυμία των πελατών τους. Το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία προστατεύεται από το ελβετικό Σύνταγμα και είναι σημαντική πηγή εσόδων για τις ελβετικές τράπεζες και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή