Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας

Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλία

Το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής αθέτησης των υποχρεώσεων πληρωμών από τη Γαλλία και τις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκε απότομα. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διέκοψε τις διακοπές του για να εξετάσει με το υπουργικό του συμβούλιο το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τον προϋπολογισμό. Οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι η κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας παραμένει προς το παρόν ασφαλής.

Fed

Ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το επιτόκιό της κοντά σε μηδενικό επίπεδο για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Επιπλέον, τόνισε ότι στην περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει μία σειρά από οικονομικά μέτρα», κάτι που αρκετοί αναλυτές ερμήνευσαν ως τρίτο γύρο αγοράς ομολόγων.

Αγορές

Καθώς τα χρηματιστήρια ακολουθούσαν καθοδική πορεία, η τιμή του χρυσού ανήλθε πάνω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά, φθάνοντας στο ίδιο επίπεδο με την τιμή της πλατίνας, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008.

ΑΙG

Μήνυση κατά της Bank of America κατέθεσε ο ασφαλιστικός όμιλος AIG, κατηγορώντας την ότι της πούλησε «τοξικά» τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια αξίας 28 δισ. δολ., για τα οποία της παρείχε «ελλιπή» ενημέρωση. Η AIG επιδιώκει την επιστροφή ποσού κοντά στα 10 δισ. δολ.

Commerzbank

Η απομείωση του χαρτοφυλακίου της με ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 760 εκατ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η Commerzbank το β΄ τρίμηνο, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση 93% της κερδοφορίας της για το συγκεκριμένο διάστημα.

ΗΠΑ

Το υπουργείο Οικονομικών έβαλε τέλος στις φήμες περί αποχώρησης του υπουργού Τίμοθι Γκάιτνερ, ανακοινώνοντας ότι η «πρόθεση του κ. Γκάιτνερ είναι να παραμείνει» στο πόστο του. Ο υπουργός φαινόταν να εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησής του προκειμένου να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, ωστόσο ο Λευκός Οίκος από ό, τι φαίνεται κατάφερε να του αλλάξει γνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή