Τιμές – ρεκόρ για τις πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου

Τιμές – ρεκόρ για τις πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών κατέγραψαν κατά τον Ιούλιο οι τιμές των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης από ξένους επενδυτές, ιδίως από την Ευρώπη, που αναζητούν ένα «καταφύγιο» από την οικονομική αστάθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, οι αξίες των κατοικιών αυτών, που κατά μέσον όρο ανέρχονται σε 4,25 εκατ. ευρώ, ενισχύθηκαν κατά 9,6% τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ρυθμός που είναι ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο, όταν η αντίστοιχη αύξηση είχε διαμορφωθεί σε 10,3%. Οπως τονίζει η Knight Frank, τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για συντηρητικού προφίλ επενδυτές, που επιθυμούν να «θωρακιστούν» απέναντι στην κρίση χρέους που εμφανίζουν ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ιρλανδία. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τέτοια που δεν επαρκεί ούτε η κατακόρυφη άνοδος της προσφοράς τέτοιων κατοικιών, με επενδύσεις της τάξεως των 21 δισ. στερλινών ή περίπου 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της EC Harris. Η έλλειψη τέτοιων ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο και ειδικά σε περιζήτητες συνοικίες, όπως το Τσέλσι, το Μεϊφέαρ και το Κένσινγκτον, είναι ο κύριος λόγος που έχει οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ και ενθάρρυνε την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων από τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και επενδυτές. Στόχος των τελευταίων είναι η ανάπτυξη έως και 9.000 νέων πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών έως τα τέλη της δεκαετίας. Εξ αυτών, περίπου 4.000 ακίνητα αναμένεται να παραδοθούν κατά τη διετία 2014-2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EC Harris. Η δε τιμή πώλησης αναμένεται να ξεπερνά τα 12.750 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την Κnight Frank, ένας ακόμα λόγος που πυροδοτεί τις αγορές τέτοιων κατοικιών είναι και η αδύναμη στερλίνα, σε σχέση με μια σειρά άλλων νομισμάτων, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένη αγοραστική δύναμη για τους επενδυτές. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και αυτή η ενίσχυση της μελλοντικής προσφοράς δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση, ιδίως όσο διατηρούνται τα προβλήματα χρέους χωρών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Σημειώνεται ότι οι αγοραστές από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ελβετία ευθύνονται για το 16% των αγορών κατά το εξάμηνο που έληξε στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, δείγμα της ελκυστικότητας που χαρακτηρίζει τα ακίνητα του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή