Αμεσος κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Αμεσος κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίπεδα ρεκόρ προσεγγίζουν οι τιμές των τροφίμων διεθνώς, έχοντας εκτιναχθεί τον Ιούλιο κατά μέσο όρο κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και δημιουργώντας τις συνθήκες για επισιτιστική κρίση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτό διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τις τιμές των τροφίμων, όπου επισημαίνει πως η άνοδος οφείλεται εν μέρει στο άλμα του αργού -της τάξης του 45% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010- το οποίο έχει επηρεάσει το κόστος παραγωγής, μεταξύ άλλων ωθώντας κατά 67% υψηλότερα τις τιμές των λιπασμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές στα χρηματιστήρια τροφίμων διαμορφώθηκαν κατά 84% υψηλότερα για τον αραβόσιτο, κατά 62% για τη ζάχαρη, κατά 55% για τα σιτηρά και κατά 47% για το σογιέλαιο. Από τον Απρίλιο ώς τον Ιούλιο, οι τιμές υποχώρησαν περίπου κατά 5% σε σχέση με τα υψηλά του Φεβρουαρίου, όμως για κάποια τρόφιμα υπήρξαν ιδιαίτερα ευμετάβλητες. Μπορεί, π. χ., οι τιμές των σιτηρών να υποχώρησαν χάρις στην καλή χειμερινή σοδειά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία. Ομως, τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά, με εκείνα των σιτηρών πολύ κάτω από τα επίπεδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές εκείνης του ’00.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τόνισε ότι «οι επίμονα υψηλές τιμές των τροφίμων και τα χαμηλά αποθέματα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμα σε επικίνδυνη ζώνη, με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους να δυσκολεύονται περισσότερο να αντεπεξέλθουν». Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Κέρας της Αφρικής, όπου η παρατεταμένη ξηρασία, οι πολιτικές εξελίξεις και τα ακριβά τρόφιμα απειλούν τη ζωή περισσότερων των 12 εκατ. ατόμων, ο κ. Ζέλικ χαρακτήριζε «ζωτικής σημασίας» την επαγρύπνηση. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η μεταβλητότητα στις τιμές της ζάχαρης, του ρυζιού και των πετρελαϊκών προϊόντων θα επηρεάσει με απρόσμενο τρόπο τις τιμές των τροφίμων τους ερχόμενους μήνες. Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα διατηρήσουν ευμετάβλητες και τις τιμές του αργού βραχυπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή