Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση της ανάπτυξης παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου τόσο η οικονομία της Ευρωζώνης όσο και η μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, η Γερμανία, καθώς στην πλειονότητα των χωρών, τα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους πλήττουν την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης στις 17 χώρες της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,2%, από το 0,8% του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Βασική αιτία για την επιβράδυνση ήταν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η οριακή αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ και η στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας. Οι χώρες που παρουσίασαν τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο ήταν οι Λεττονία (2,2%), Εσθονία (1,8%) και Φινλανδία (1,2%). Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,7%. Οι οικονομολόγοι του Dow Jones Newswires ανέμεναν έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και 1,7% σε ετήσια βάση.

Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν και η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, όταν και είχε αυξηθεί κατά 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,8%, από το 5% του α΄ τριμήνου. «Τα γερμανικά στοιχεία είναι δίχως αμφιβολία απογοητευτικά», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για θέματα της Ευρωζώνης, Γιούργκεν Μίκελς. «Κοιτώντας μπροστά, δεν θα μπορούσα να αποκλείσω το σενάριο μιας νέας ύφεσης για την Ευρωζώνη, ωστόσο το βασικό σενάριο εξακολουθεί να παραμένει αυτό της αδύναμης ανάπτυξης».

Πορεία συρρίκνωσης για τρίτο συναπτό τρίμηνο συνέχισε στο β΄ τρίμηνο το ιαπωνικό ΑΕΠ, καταφέρνοντας ωστόσο να υπερβεί κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το ΑΕΠ της ασιατικής χώρας υποχώρησε για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά 1,3% σε ετήσια βάση, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg που ανέμεναν μια συρρίκνωση της τάξης του 2,5%. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιοσιχίκο Νοντά, εξέφρασε την πίστη του για επιστροφή της τρίτης στον κόσμο μεγαλύτερης οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρέχον τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Ιούνιο στα 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα πλεονάσματα 200 εκατ. ευρώ του προηγούμενου μήνα και 700 εκατ. ευρώ του Ιουνίου του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 4,7% και οι εισαγωγές κατά 4,1% σε εποχικά αναπροσαρμοσμένη βάση. Οσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε οριακή πτώση στα 12,2 δισ. ευρώ, από τα 12,3 δισ. του Μαΐου. Η Ε.Ε. παρουσίασε τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα με τις Κίνα, Ρωσία, Νορβηγία και Ιαπωνία.

Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα καταγράφηκαν με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ελβετία. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Γερμανία σημείωσε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα, της τάξης των 65,9 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τη Βρετανία που παρουσίασε έλλειμμα 46,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή