Επιδοτήσεις τέλος για τις απείθαρχες χώρες της Ε.Ε.

Επιδοτήσεις τέλος για τις απείθαρχες χώρες της Ε.Ε.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ποινή της διακοπής κάθε επιδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία πρέπει να τιμωρούνται στο εξής οι δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η κοινή πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία εστάλη με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι. Με την ίδια επιστολή οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν στον κ. Ρομπέι να αναλάβει επικεφαλής της οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης.

Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης τονίζουν πως οι Βρυξέλλες πρέπει εφεξής να εποπτεύουν αυστηρά με ποιο τρόπο δαπανώνται όσα κεφάλαια μεταφέρονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής και οι νέοι κανόνες πρέπει να ενσωματωθούν στο καταστατικό των ταμείων.

Την πρόταση για δημιουργία οικονομικής διακυβέρνησης σχολίασε αρνητικά ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, ενώ η θετικότερη αντίδραση προήλθε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Θετικές ήταν, άλλωστε, οι αντιδράσεις Ιταλίας και Ισπανίας, όπως και των χρηματιστηρίων τους, καθώς ερμήνευσαν τη συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της έκδοσης ευρωομολόγου. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον, το οποίο όμως προκαλεί έντονες τριβές στο εσωτερικό της Γερμανίας. Το Ινστιτούτο Ifo καλεί την κ. Μέρκελ να εγκαταλείψει την ιδέα του ευρωομολόγου, επικαλούμενο το υψηλό κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή