Νέα μέτρα κατά της ανατίμησης του φράγκου

Νέα μέτρα κατά της ανατίμησης του φράγκου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνει τα μέτρα εναντίον του ισχυρού ελβετικού φράγκου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, μετά την άνοδο της ισοτιμίας λόγω της στροφής των επενδυτών σε επενδυτικά «καταφύγια». Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα όρια των καταθέσεων όψεως στα 200 δισ. ελβετικά φράγκα από τα 120 δισ., ενώ θα συνεχίσει τις επαναγορές δικών της χρεογράφων και θα προχωρήσει σε swap συναλλάγματος με άλλες κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για την τρίτη φορά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου που η ελβετική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας και συνεπώς τον περιορισμό της ζήτησης για το ελβετικό φράγκο. Χθες, η ισοτιμία του φράγκου έφτασε να ενισχύεται έως και τα 1,12 φράγκα ανά ευρώ, για να υποχωρήσει, ωστόσο, αργότερα στο επίπεδο των 1,15 φράγκων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του έτους, το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 11% έναντι του ευρώ και κατά 19% έναντι του δολαρίου, γεγονός που καθιστά ακριβότερα τα ελβετικά προϊόντα στο εξωτερικό. Το φράγκο κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στις 9 Αυγούστου, όταν το ευρώ είχε υποχωρήσει στα 1,075 ελβετικά φράγκα, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Παρά το γεγονός ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα προχώρησε στις 3 Αυγούστου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου από το 0,25% σε «όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν», το νόμισμα συνέχισε την ανοδική του πορεία, απειλώντας την οικονομία με μια επιστροφή σε ύφεση. Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τόμας Τζόρνταν έχει αναφέρει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν ένα «ευρύ φάσμα επιλογών», στο οποίο συγκαταλέγεται και η προσωρινή σύνδεση του φράγκου με το ευρώ.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελευταία μέτρα της ελβετικής τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας δεν είναι αρκετά για να αναχαιτίσουν την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος, απευθύνοντας έκκληση στην τράπεζα να προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα, όπως μία προσωρινή σύνδεση του νομίσματος με το ευρώ. «Υπήρχαν ισχυρές προσδοκίες, ίσως σε υπερβολικά επίπεδα, υπέρ μιας παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος ή μιας σύνδεσης του νομίσματος» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου συναλλάγματος της BNP Paribas, Στίβεν Σέιγουελ. «Αυτό που εκλαμβάνουμε είναι ένα κλίμα απογοήτευσης» και εκτιμούμε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για την SNB να σταθεί στον δρόμο των αγορών συναλλάγματος, οι οποίες θα θελήσουν να πιέσουν το φράγκο ακόμα υψηλότερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται διστακτική στο να επαναλάβει τις αγορές ξένων νομισμάτων, μετά τις προσπάθειές της για την αποδυνάμωση του νομίσματος κατά τη διάρκεια των 15 μηνών έως τον Ιούνιο του 2010, που οδήγησαν την τράπεζα σε απώλειες ρεκόρ ύψους 21 δισ. δολαρίων. Οι αρμόδιοι «της κεντρικής τράπεζας έχουν ήδη κάψει τα δάχτυλά τους με τις μαζικές αγορές συναλλάγματος» επισημαίνει ο οικονομολόγος της UniCredit στο Μόναχο, Αλεξάντερ Κοχ. «Είναι αρκετά πιθανό ότι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να θέσουν σε εφαρμογή το τελευταίο τους όπλο», μέσω της εισαγωγής ενός στόχου σύνδεσης του φράγκου με το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή