Νέες περικοπές για τις βρετανικές τράπεζες

Νέες περικοπές για τις βρετανικές τράπεζες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικές τράπεζες είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές των εξόδων τους, καθώς το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο τις αναγκάζει να ενισχύσουν τα έσοδά τους, σύμφωνα με έκθεση της ΚΡΜG.

Το υψηλότερο επίπεδο ρυθμιστικών δαπανών και «ο αγώνας για την επίτευξη υψηλότερων εσόδων» σημαίνει ότι οι τράπεζες ενδέχεται να επιμείνουν στα σχέδιά τους για τον περιορισμό των εξόδων, αναφέρει η έκθεση της KPMG, του παγκόσμιου δικτύου εταιρειών παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι» για τον βρετανικό τραπεζικό κλάδο, προσθέτει η ΚΡΜG.

Τα συνδυασμένα προ φόρων κέρδη των πέντε μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υποχώρησαν σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση, στα 7,9 δισ. στερλίνες (9,05 δισ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται στις αποζημιώσεις των πελατών τους για τις καταχρηστικές πωλήσεις ασφαλίσεων δανείων, καθώς και τις ζημίες που προέκυψαν από την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα, υπολογίζει η KPMG. «Οι ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη των εσόδων, το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο και η τελική έκθεση από την Ανεξάρτητη Επιτροπή τραπεζών της χώρας επιβαρύνουν τον τραπεζικό κλάδο» αναφέρει ο επικεφαλής του κλάδου λιανικής τραπεζικής της KPMG, Ντέιβιντ Σέιερ.

Εν τω μεταξύ, απροσδόκητη άνοδο παρουσίασε κατά το β΄ τρίμηνο του έτους η ανεργία στη Βρετανία, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Τζέιμς Κάμερον να επιβραδύνει τον ρυθμό των περικοπών στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 38.000, στα 2,49 εκατομμύρια, με το ποσοστό ανεργίας να ενισχύεται στο 7,9%, από το 7,7% του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από την άνοιξη του 2009, όταν η βρετανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε στο β΄ τρίμηνο ο αριθμός των εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης, καθώς ενισχύθηκε κατά 86.000, στο 1,26 εκατ. Εκτός αυτού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε τον Ιούλιο κατά 37.100, στα 1,56 εκατ., σηματοδοτώντας την υψηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή