Ποινές για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη

Ποινές για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση του επικεφαλής της οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης στον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, προτείνουν με επιστολή τους οι Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας επίσης να διακόπτεται εφεξής κάθε επιδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία προς όσες χώρες-μέλη δεν σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Στην επιστολή τους οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης τονίζουν πως οι Βρυξέλλες πρέπει εφεξής να εποπτεύουν αυστηρά με ποιο τρόπο δαπανώνται όσα κεφάλαια μεταφέρονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής και οι νέοι κανόνες πρέπει να ενσωματωθούν στο καταστατικό των ταμείων.

Πάντως, οι πρωτοβουλίες και οι συζητήσεις για την οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τις αγορές. Την πρόταση σύστασης οικονομικής κυβέρνησης σχολίασε αρνητικά και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, που τόνισε πως «δύο συνεδριάσεις τον χρόνο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν οικονομική κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Μοχάμεντ Ελ Ελιάρν, προέβλεψε πως «οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη στρατηγική της ΕΚΤ εντός εβδομάδων ή μηνών».

Νευρικότητα

Νευρικότητα και αναζήτηση κατεύθυνσης χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί περισσότερο προβλημάτισε παρά βελτίωσε την ψυχολογία των επενδυτών. Στο Λονδίνο ο δείκτης Ftse 100 υποχώρησε 0,49% στις 5.331,60 μονάδες, στη Γαλλία ο Cac 40 ενισχύθηκε 0,73%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax υποχώρησε 0,77%. Παράλληλα, η ΕΚΤ συνέχισε χθες να αγοράζει, κυρίως, ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή