Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια

Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2009 κατέγραψαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε και η Wall Street στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν μέσω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης από τη Morgan Stanley και τις αρνητικές εκθέσεις από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε στην αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 από το 4,2% στο 3,9%, καθώς και για το 2012 από το 4,5% στο 3,8%, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη «βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση». Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε κατά 4,49% χαμηλότερα, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημείωσε πτώση 5,48%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 5,82%, στις 5.602 μονάδες, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2008, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στις επιπτώσεις της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων για μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αλλά και στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να βρουν λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 22% από τα μέσα Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε κατά 4,8% χαμηλότερα, με τον όγκο συναλλαγών να είναι 24% υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 90 ημερών.

Μεγάλες απώλειες και υψηλό επίπεδο ρευστοποιήσεων κατέγραψαν χθες οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά και την ανακοίνωση της γερμανικής Ενωσης Τραπεζών BVR ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχή των ιδιωτών στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές είχε και ένα χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal που υποστήριζε ότι η Fed ανησυχεί για την ικανότητα των παραρτημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ να διατηρήσουν ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας. Ωστόσο, η Fed έσπευσε γρήγορα να διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες τυγχάνουν ακριβώς ίδιου τρόπου μεταχείρισης.

Οσον αφορά στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, η βρετανική Barclays υποχώρησε κατά 11,47%, οι γαλλικές Societe Generale και Credit Agricole κατά 12,34% και 7,29% αντίστοιχα, ενώ οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank έχασαν 4,83% και 7,02%.

Σε μία προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, διαβεβαιώσε ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, παρά τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τα υψηλά επίπεδα χρέους. Μία «φάση χαμηλής ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και χαμηλού πληθωρισμού» θεωρεί ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt.

Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι δείκτες της Wall Street, γεγονός που αποδίδεται στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι χθεσινές εκθέσεις για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αλλά και για τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της Fed Φιλαδέλφειας δεν κατάφεραν να υπερβούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες σε απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή