Δικαστική έρευνα κατά της Standard & Poor’s στις ΗΠΑ

Δικαστική έρευνα κατά της Standard & Poor’s στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα κατά της S&P για τον αν ο οίκος παρείχε εσφαλμένες αξιολογήσεις για δεκάδες ομόλογα που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια κατά την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η έρευνα, η οποία φέρεται να ξεκίνησε λίγο πριν ο οίκος αξιολόγησης προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και να ενισχύσει τη δυσαρέσκεια κατά της S&P. Οι νομοθετικές αρχές και ορισμένοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη μυστικοπαθή διαδικασία αξιολόγησης, την αξιοπιστία καθώς και τις ικανότητες των αναλυτών του οίκου, υποστηρίζοντας μάλιστα την ύπαρξη ενός λογιστικού λάθους στους υπολογισμούς χρέους των ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει στις αρχές του μήνα τη S&P για τον «χονδροειδή και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά δύο τρισ. δολάρια, στις εκτιμήσεις της για τον προϋπολογισμό της χώρας, στις οποίες στηρίχτηκε για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η έρευνα του υπουργείου επικεντρώνεται στον εντοπισμό περιπτώσεων, κατά τις οποίες αναλυτές του οίκου επιθυμούσαν να δώσουν χαμηλότερη αξιολόγηση στα συγκεκριμένα ομόλογα, αλλά ενδέχεται να παρακάμφθηκαν από ανώτερα στελέχη του οίκου. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να στηρίξει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, που μάλλον εμπίπτουν στο αστικό δίκαιο, τότε θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο πλήγμα στον οίκο, ο οποίος υποστήριζε ανέκαθεν ότι οι αναλύσεις του είναι ανεξάρτητες από επιχειρηματικά συμφέροντα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί το κατά πόσον στην έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν συμπεριληφθεί, πέρα από τη S&P, και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, οι Moody’s και Fitch.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος Fitch, με χθεσινή του ανακοίνωση, τόνισε ότι, δεδομένης της θέσης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, οι ΗΠΑ είναι σε θέση να «αντέξουν» μεγαλύτερα επίπεδα χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες που διατηρούν κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Ο οίκος αποδίδει τη συγκεκριμένη διαπίστωσή της στην περιορισμένη έκθεση των ΗΠΑ σε κινδύνους ρευστότητας, αλλά και στην ισχυρή ζήτηση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, η Fitch πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο πλάνο μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έθεταν σε δοκιμασία τα όρια της κορυφαίας αξιολόγησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή