Ο φόβος ύφεσης πανικοβάλλει τις αγορές

Ο φόβος ύφεσης πανικοβάλλει τις αγορές

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσμενείς προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και η εκτίμηση της MorgaStanley ότι ΗΠΑ και Ευρωζώνη φλερτάρουν με την ύφεση οδήγησαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση. Το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ στις αγορές ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Fed ανησυχεί για την ικανότητα των παραρτημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ να διατηρήσουν ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας. Ωστόσο, η Fed έσπευσε γρήγορα να διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες τυγχάνουν ακριβώς ίδιου τρόπου μεταχείρισης. Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, παρά τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τα υψηλά επίπεδα χρέους. Παρ’ όλα αυτά, o φόβος της ύφεσης και τα αρνητικά στοιχεία για τις ΗΠΑ οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απώλειες που άγγιξαν το 6% και τον δείκτη Dow Jones στη Νέα Υόρκη σε πτώση 3,68%.

Νέο ρεκόρ τιμής χρυσού

Ενα ακόμη από τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ του σημείωσε χθες ο χρυσός, υπερβαίνοντας κάποια στιγμή τα 1.829,70 δολάρια η ουγγιά, για να υποχωρήσει αργότερα σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 1.820 δολάρια η ουγγιά. Από την πλευρά της η Βενεζουέλα προχωρεί σε ανάκληση των αποθεμάτων που διατηρεί σε δυτικές χώρες και κρατικοποιεί την εγχώρια βιομηχανία χρυσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή