Δυσπιστία προς Μέρκελ, Σαρκοζί

Δυσπιστία προς Μέρκελ, Σαρκοζί

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τις δυσοίωνες προβλέψεις περί ενδεχόμενης επιστροφής στην ύφεση, τις ανησυχίες για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και τον παράγοντα της αρνητικής ψυχολογίας που τροφοδοτεί τον τελευταίο κύκλο πτώσης στις διεθνείς αγορές, υπάρχει μια βαθύτερη αιτία: το έλλειμμα εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και την ικανότητά τους να οδηγήσουν τις οικονομίες Ευρώπης και ΗΠΑ σε «ασφαλές λιμάνι».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, τα τρία τέταρτα των Γερμανών έχουν λίγη ή καθόλου πίστη στην ηγεσία της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ισχυρή εμπιστοσύνη σε αυτή έχει μόλις το 22% των ερωτηθέντων, ποσοστό που υποχωρεί στο 15% για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μια αντίστοιχη δημοσκόπηση στη Γαλλία παρουσίασε όμοια εικόνα, με μόλις το ένα τρίτο να έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Πάντως, ποσοστό 46% των Γάλλων δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κ. Μέρκελ.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ηγετών την περασμένη Τρίτη, στην οποία έκαναν τα πρώτα βήματα προς μια μελλοντική οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης, δεν εντυπωσίασαν τους επενδυτές, που θεωρούν ότι χρειάζονται αμεσότερα και πιο πρακτικά μέτρα, όπως η αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF και η δημιουργία ευρωομολόγων. Ούτε βέβαια βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος τα νέα ερωτήματα για τους όρους συμμετοχής πέντε χωρών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή