Η αγορά πολυτελών ειδών βρίσκεται σε ανάκαμψη

Η αγορά πολυτελών ειδών βρίσκεται σε ανάκαμψη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η παγκόσμια οικονομία βιώνει εκ νέου τριγμούς, προς το παρόν φαίνεται πως η ανάκαμψη έχει παγιωθεί σε ορισμένες από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η αγορά πολυτελών ειδών. Σύμφωνα με έρευνα της Jones Lang LaSalle, που αναλύει την πορεία των 100 πλέον επώνυμων σημάτων και την παρουσία τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Νew Bond Street του Λονδίνου αναδεικνύεται ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς τα ανώτατα ενοίκια αγγίζουν ακόμα και τα 7.900 ευρώ ανά τ. μ. σε ετήσια βάση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Avenue Montaigne του Παρισιού, όπου το ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 7.500 ευρώ/τ. μ., ενώ στην τρίτη θέση έχει πλέον αναρριχηθεί ένα από τα νέα οικονομικά κέντρα της ηπείρου, η Μόσχα της Ρωσίας, όπου στην Stoleshnikov Lane, το κόστος των ενοικίων μπορεί να ανέλθει έως και τα 7.015 ευρώ/τ. μ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτ Μπόνγουελ, διευθύνοντα σύμβουλο του κλάδου λιανεμπορίου για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) της Jones Lang LaSalle, «ο κλάδος πολυτελών ειδών είναι ο πλέον διεθνοποιημένος του λιανεμπορίου, με τις εταιρείες να υιοθετούν πραγματικά παγκόσμιες στρατηγικές. Οι περισσότερες έχουν σε εξέλιξη σχέδια μεγάλης επέκτασης στην Ασία και τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου δημιουργείται ήδη μια νέα τάξη ανθρώπων υψηλών εισοδημάτων, που επιθυμούν την απόκτηση αγαθών πολυτελείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η φυσική παρουσία μέσω αντίστοιχων καταστημάτων αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, κάτι που ισχύει βέβαια και στις ανεπτυγμένες δυτικές αγορές. Αλλωστε, η άνοδος των πωλήσεων και στις συγκεκριμένες αγορές ώθησε πολλές αλυσίδες στην ανακατασκευή και την επέκταση των καταστημάτων τους και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2010, το 1/3 των συνολικών εσόδων ορισμένων σημάτων προήλθε από την Ευρώπη, με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Ρωσία να πρωταγωνιστούν. Πάντως, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διεθνών αλυσίδων πολυτελείας διαθέτει το Παρίσι, καθώς οι 100 δημοφιλέστερες εταιρείες λειτουργούν πάνω από 150 καταστήματα στην Πόλη του Φωτός. Μόνο το Λονδίνο είναι σε θέση να ακολουθήσει από κοντά με 125 καταστήματα. Αντίστοιχα, στο Μιλάνο βρίσκονται σχεδόν 90 καταστήματα, ενώ η Μόσχα και η Ρώμη έπονται με 66 και 59 καταστήματα αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή