Η επόμενη μέρα ενός deal που τάραξε διεθνώς την κινητή τηλεφωνία

Η επόμενη μέρα ενός deal που τάραξε διεθνώς την κινητή τηλεφωνία

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σοκ», «βόμβα», «απίστευτο». Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί παρατηρητές της τεχνολογικής βιομηχανίας δεν μπορούσαν να κρύψουν την έκπληξή τους όταν ανακοινώθηκε, στις 15 Αυγούστου, ότι η Google συμφώνησε για την εξαγορά της Motorola Mobility, έναντι 12,5 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία όχι απλώς προκάλεσε έκπληξη, αλλά θα έχει και σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία κινητών συσκευών.

Κατ’ αρχάς, η συγχώνευση συνιστά εξαιρετικό νέο για τους μετόχους της Motorola Mobility, ανάμεσα στους οποίους και ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής Καρλ Αϊκαν. Η προσφορά 40 δολαρίων ανά μετοχή σηματοδοτεί premium 63% από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της περασμένης Παρασκευής. Θα έπρεπε να θεωρείται σχεδόν απίθανο οι μέτοχοι να έβρισκαν μια αντίστοιχη προσφορά. Παρά το γεγονός ότι η Motorola Mobility, η οποία είχε διαχωριστεί από τη Motorola τον Ιανουάριο, ακολουθούσε κάποιας μορφής ανάκαμψη, εξακολουθούσε να είναι πολύ μικρή για να ανταγωνιστεί μεγαλύτερους αντιπάλους της, όπως η Apple, η Nokia και η Samsung.

Οσο για την Google, παρ’ όλο που θα δαπανήσει περίπου το ένα τρίτο των διαθέσιμων μετρητών της για τη μεγαλύτερη εξαγορά στη 13χρονη ιστορία της, αναμένεται να λάβει και αυτή αρκετά ως αντάλλαγμα, δηλαδή πολλά πυρομαχικά για τη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των κινητών πλατφόρμων. Η χρήση του Android, του λειτουργικού συστήματος της Google για smartphones και άλλες φορητές συσκευές, ακολουθεί ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται περίπου στο 40% των νέων smartphones, αρκετά υψηλότερα από τις πλατφόρμες της Apple και της RIM. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες από 150 εκατ. συσκευές με λειτουργικό Android, ένα νούμερο που αυξάνεται κάθε μέρα κατά μισό εκατ.

Ωστόσο, το Android αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες προκλήσεις. Κατ’ αρχάς, το λειτουργικό σύστημα δεν έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην αγορά υπολογιστών-ταμπλετών, κυρίως επειδή οι συσκευές Android δεν είναι το ίδιο φιλικές προς τον χρήστη όσο και το iPad της Apple. Ακόμη πιο σημαντικά, παρ’ όλο που η Apple δεν χρεώνει για το λειτουργικό, καθίσταται όλο και πιο δαπανηρό για τις κατασκευάστριες συσκευών, και αυτό λόγω των ισχυρισμών των ανταγωνιστικών εταιρειών ότι παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών. Στις αρχές του 2010, μία εκ των κορυφαίων κατασκευαστών συσκευών Android, η HTC, συμφώνησε να καταβάλει δικαιώματα στη Microsoft για τη χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα πέντε δολάρια ανά συσκευή.

Η εξαγορά της Motorola Mobility θα βοηθήσει την Google να ξεπεράσει και τα δύο αυτά προβλήματα. Η ιδιοκτησία μιας κατασκευάστριας συσκευών επιτρέπει στην εταιρεία την πιο ομαλή ενσωμάτωση του λογισμικού με τον εξοπλισμό. Εκτός αυτού, η Google θα αποκτήσει τον έλεγχο του μεγάλου χαρτοφυλακίου πνευματικής ιδιοκτησίας της Motorola, το οποίο περιλαμβάνει 17.000 πατέντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα δώσει στην Google, αλλά και εμμέσως στις κατασκευάστριες συσκευών Android, μια πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μελλοντικές νομικές μάχες.

Ακόμη και αν η συγχώνευση αποδειχθεί, όπως και πολλές πριν από αυτήν, ότι είναι ένα δαπανηρό λάθος, θα αποτελέσει μία ακόμα ένδειξη ότι η αγορά για τα smartphones και άλλες φορητές συσκευές θα καταλήξει να διαφέρει αρκετά από τη βιομηχανία προσωπικών υπολογιστών. Εκεί, τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών αναπτύσσονται από μία ομάδα εταιρειών (κυρίως τη Microsoft) και ο εξοπλισμός από μια άλλη ομάδα (Dell, HP, Αcer).

Στον αντίποδα, οι φορητές συσκευές φαίνεται να απαιτούν μια βαθύτερη ενσωμάτωση του λογισμικού με τον εξοπλισμό, που θα παρέχεται από μία μεμονωμένη εταιρεία.

Αυτή ήταν ανέκαθεν η προσέγγιση της Apple, ενώ και η HP διατηρεί το δικό της λειτουργικό σύστημα, το WebΟS.

Η Google φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, και πολλοί άλλοι ενδέχεται να ακολουθήσουν μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Motorola Μobility.

«Χρυσωρυχείο» πνευματικών δικαιωμάτων

Η περσινή εξαγορά, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, της Palm από τη Hewlett-Packard, η εξαγορά 12,5 δισ. δολαρίων της Motorola Mobility από την Google και ο πρόσφατος πλειστηριασμός έξι εταιρειών για τις πατέντες της Nortel έχουν φέρει στο φως το «χρυσωρυχείο» των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της αγοράς των κινητών συσκευών. Βάσει ενός απλοϊκού υπολογισμού της αξίας εξαγοράς ανά πατέντα, η HP είχε πληρώσει κοντά στις 750.000 δολάρια για κάθε μία από τις περίπου 1.600 πατέντες της Palm, αρκετά κοντά στο ποσό που είχαν πληρώσει μεταξύ άλλων η Apple, η Microsoft και η RIM για τις 6.000 πατέντες της προσφάτως χρεοκοπημένης καναδικής Nortel. Εν τω μεταξύ, η Google πλήρωσε λίγο περισσότερα από 550.000 δολάρια για κάθε μία από τις περίπου 17.000 πατέντες της Motorola.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή