Νέα, δυναμικά μέλη στον ευρωπαϊκό Βορρά

Νέα, δυναμικά μέλη στον ευρωπαϊκό Βορρά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της ανεργίας, αλματώδης ρυθμός ανάπτυξης, εκτίναξη των εξαγωγών και πλεόνασμα προϋπολογισμού. Αυτή είναι η ιστορία ανάκαμψης της Εσθονίας από την απότομη οικονομική κατάρρευσή της. Αυτή η έκρηξη θετικών ειδήσεων δεν δείχνει απλώς τις αρετές της ευελιξίας και της λιτότητας, αλλά ενισχύει τις ελπίδες για τις γειτονικές Λεττονία και Λιθουανία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Εσθονίας στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ίδιο διάστημα. Εκτός αυτού, παρουσίασε και τη μεγαλύτερη πτώση ανεργίας, από το 18,8% του α΄ τριμήνου του 2010 στο 13,8%, ενώ διατηρεί επίσης το χαμηλότερο επίπεδο χρέους στην Ε. Ε., μόλις στο 6,6%. Πρόσφατα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Α+.

Η ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών της (σημείωσαν αύξηση 53% σε ετήσια βάση τον Μάιο) και της βιομηχανικής παραγωγής (άνοδος 26%) αντικατοπτρίζουν εν μέρει τη ραγδαία ενίσχυση της παραγωγής εξοπλισμού κινητών τηλεφώνων από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της χώρας, την Ericsson. Ωστόσο, η ανάκαμψη της Εσθονίας είναι ευρύτερη. Η Εβα-Μαρία Ουναπούου της εταιρείας καλλυντικών Joik τονίζει ότι η ύφεση έκανε τους καταναλωτές να στραφούν στα εγχώρια προϊόντα. Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις τρεις χώρες της Βαλτικής αισθάνονται δικαιωμένοι για το γεγονός ότι δεν άκουσαν κανέναν από τους ξένους που κατά τη διάρκεια της κρίσης τους προέτρεπαν να σταματήσουν τη διασύνδεση των νομισμάτων τους με το ευρώ. Αντ’ αυτού, πίεσαν υπέρ μιας «εσωτερικής υποτίμησης», που σημαίνει σημαντικότατες δημοσιονομικές προσαρμογές (9% στην περίπτωση της Εσθονίας) και μεγάλες περικοπές στην ονομαστική αξία των μισθών. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα εξακολουθεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, φοβάται το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Η προηγούμενη οικονομική έκρηξη οδήγησε σε μια περίοδο διψήφιου ρυθμού ανάπτυξης και απερίσκεπτου δανεισμού, την οποία ακολούθησε μία κατασκευαστική καθίζηση και μία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 14%. Οι Εσθονοί ελπίζουν ότι οι τράπεζές τους, οι οποίες ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε εταιρείες του εξωτερικού, έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Ενα ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι το αν κάποιες άλλες χώρες μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Η Εσθονία μπορεί να υπερηφανεύεται για τους ασυνήθιστα ολιγαρκείς πολιτικούς της και την ανοιχτή δημόσια κουλτούρα της. Επιπλέον, κατατάσσεται υψηλά και στους δείκτες φιλικότητας προς τις επιχειρήσεις και καλής διακυβέρνησης. Το επίπεδο φορολογίας είναι ενιαίο και σχετικά χαμηλό, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει προσφάτως τα σχέδιά της για τη μείωση του φόρου εισοδήματος από το 21% στο 20% το 2015.

Η γειτονικές Λεττονία (η οποία έλαβε ένα διεθνές πακέτο διάσωσης το 2009) και Λιθουανία δείχνουν πρόθυμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εσθονίας. Παρουσιάζουν και αυτές σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών τους (άνοδο 38% και 42% αντίστοιχα σε ετήσια βάση τον Μάιο). Εκτός αυτού, η Λιθουανία απολαμβάνει μια θεαματική ανάκαμψη των επιχειρήσεών της. Οι δύο χώρες ευελπιστούν να ακολουθήσουν την Εσθονία στο ευρώ, κάτι που θα τις βοηθήσει να μειώσουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και να ενισχύσουν την επενδυτική τους εικόνα. Ωστόσο, οι «προχωρημένοι» Εσθονοί σχεδιάζουν ήδη την επόμενη πρόκληση. Σε περίπτωση κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος, είναι αποφασισμένοι να βρεθούν κοντά σε κάθε γερμανικών συμφερόντων «σούπερ-ευρώ». Αντίο «Ανατολική Ευρώπη», καλωσορίστε τον «νέο Βορρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή