Η πτώση Καντάφι ρίχνει το πετρέλαιο

Η πτώση Καντάφι ρίχνει το πετρέλαιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου brent και μείωση της διαφοράς από εκείνη του αργού ΗΠΑ προκάλεσε χθες η είδηση πως οι εξεγερθέντες κατά του καθεστώτος Καντάφι κατέλαβαν την Τρίπολη. Καθώς οι αγορές προεξοφλούν πως η παραγωγή της Λιβύης θα επανέλθει σύντομα στα προ του εμφυλίου επίπεδα, η τιμή του brent υποχώρησε μέχρι τα 105,15 δολάρια το βαρέλι, αν και ανέκαμψε αργότερα στα 107,15 δολάρια το βαρέλι. Στην αντίθετη πορεία εξακολούθησε, πάντως, να κινείται ο χρυσός, που σημείωσε χθες νέο ρεκόρ φθάνοντας τα 1.894,10 δολάρια η ουγγιά, για να υποχωρήσει αργότερα στα 1.886,80.

Η υποχώρηση του brent στην αγορά του Λονδίνου ήταν της τάξης του 3,2%, καθώς η τιμή του είναι πάντα πολύ πιο επιρρεπής σε μεταβολές στην προσφορά σε σύγκριση με το αργό ΗΠΑ. Γι’ αυτό και σημείωσε άνοδο κατά 19% στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους και κυρίως μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. Το μέγεθος του αντίκτυπου που είχε στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ο εμφύλιος στη Λιβύη καταδεικνύει σχετική έρευνα του Bloomberg, που φέρει την παραγωγή της Λιβύης να περιορίζεται τον Ιούλιο μόλις στα 100.000 βαρέλια την ημέρα. Πριν από τον Φεβρουάριο, οπότε άρχισε η εξέγερση, έφθανε τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα παραγωγής για 80 χρόνια. Αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών αν οι εξεγερθέντες αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο της χώρας και ανακάμψει η παραγωγή της. Εκφράζουν, ωστόσο, επιφυλάξεις καθώς παραμένει άγνωστη η έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της.

Η προσδοκία για ανάκαμψη της παραγωγής και ανάληψη των δραστηριοτήτων των πετρελαϊκών στη Λιβύη όχι μόνον εξώθησε πτωτικά τον μαύρο χρυσό, αλλά έδωσε ώθηση στις μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών. Η ιταλική Eni, που είχε και τη μεγαλύτερη παραγωγή στη Λιβύη, σημείωσε άνοδο 6,4% ενώ η γαλλική Total ενισχύθηκε κατά 3%. Η ιταλική πετρελαιοβιομηχανία έσπευσε, άλλωστε, να εξετάσει τις δυνατότητες άμεσης επανέναρξης των δραστηριοτήτων στη Λιβύη στέλνοντας επιτόπου κλιμάκιό της, για να ανιχνεύσει την κατάσταση των εγκαταστάσεών της. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI, τις εγκαταστάσεις έχουν κατασκευάσει Ιταλοί του ομίλου Saipem. Η ιταλική Eni και η γαλλική Total αναμένεται να είναι οι μεγάλες κερδισμένες στη μετά Καντάφι εποχή καθώς υποστήριξαν τους εξεγερθέντες από την αρχή. Οι άλλες μεγάλες πετρελαϊκές, αντιθέτως, τήρησαν πολύ πιο επιφυλακτική στάση, όπως για παράδειγμα η ΒΡ – που εξέφρασε, πάντως, την πρόθεση να επιστρέψει στη χώρα «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», μολονότι δεν είχε παραγωγή πριν από τον πόλεμο.

Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, συνέχισε και χθες την ιλιγγιώδη άνοδό του, καθώς εξακολουθεί να προσελκύει τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής τρικυμίας και προσεγγίζει πλέον σε απόσταση αναπνοής τα 1.900 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το ενδέκατο έτος ανόδου του και οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως στα τέλη του έτους θα έχει φθάσει τα 2.000 δολάρια η ουγγιά. Αν επιβεβαιωθούν, η άνοδός του για το σύνολο του έτους θα είναι 41%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή