Μέτρα σε Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο

Μέτρα σε Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας και την περιφρούρηση της βαθμολογίας των τριών Α της οποίας χαίρει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, ανακοίνωσε χθες έκτακτη εισφορά 3% σε ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 1,75% από το αρχικά προβλεπόμενο 2% και επίσης στο 1,75% από το αρχικό 2,25% για το 2012. Στο αντίποδα βρίσκεται η Ιταλία, που εξετάζει την προοπτική να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 20% στο 21% για να αποφύγει την επιβολή ειδικής εισφοράς στα μεγάλα εισοδήματα. Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση της Κύπρου είχε ανακοινώσει περικοπές δαπανών ύψους 750 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης και τον κίνδυνο προσφυγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Μείωση ελλείμματος

Η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα μοιάζει να ανταποκρίνεται στο αίτημα μερίδας Γάλλων πλουσίων για «έκτακτη εισφορά» που, όπως τόνισε ο κ. Φιγιόν, θα ανακληθεί μόλις η Γαλλία επιτύχει τον στόχο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Βάσει των υφιστάμενων σχεδιασμών, ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο 2013. Εξέφρασε, παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονίσει τη γαλλική νομοθεσία με τη γερμανική στις φοροαπαλλαγές τις σχετικές με τις ζημίες των επιχειρήσεων και να τροποποιήσει τη φορολογία στις αποδόσεις κεφαλαίου και περιουσιακών στοιχείων. Μαζί με την έκτακτη εισφορά στους πλουσίους, το τελευταίο μέτρο αναμένεται να αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, την απέδωσε στην κρίση χρέους και την κάμψη που αυτή προκαλεί στην ανάπτυξη παγκοσμίως. Επανέλαβε, πάντως, τον στόχο της Γαλλίας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% για το 2012 και τόνισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόσθετες περικοπές δαπανών της τάξης των 11 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το πεδίο των φοροαπαλλαγών προσφέρεται για την άντληση νέων φορολογικών εσόδων, καθώς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ύψος τους φθάνει συνολικά τα 75 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τις απαλλαγές από τις εισφορές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπερωρίες εκτιμά πως ανέρχονται σε άλλα 45 δισ. Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε αρχικά βασίσει τα σχέδιά της για τη μείωση του ελλείμματος σε προβλέψεις για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομία κατά 2,0% φέτος και κατά 2,25% το επόμενο έτος. Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν, όμως, ήδη τη γαλλική οικονομία σε στασιμότητα το β΄ τρίμηνο του έτους μετά την ανάπτυξη του 0,9% που σημείωσε το α΄ τρίμηνο. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων ήταν, έτσι, αναμενόμενη. Σημαντική μερίδα των οικονομικών αναλυτών είχε, άλλωστε, ευθύς εξαρχής χαρακτηρίσει πολύ αισιόδοξες τις αρχικές προβλέψεις.

Προς αύξηση ΦΠΑ

Στην Ιταλία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και, επικαλούμενα τις πρώτες εκτιμήσεις, τόνισαν πως μια αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 1% μόνο για τα είδη πολυτελείας μπορεί να αποφέρει στο ιταλικό κράτος πέντε δισ. ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μπορεί να αποφύγει μια έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, που δεν θα απέφερε πάνω από 3,8 δισ. ευρώ. Τα ιταλικά ΜΜΕ επικαλούνται, επίσης, κυβερνητικές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζουν, αλλά τους αποδίδουν την πληροφορία ότι δεν θα εγκριθεί τελικά κανενός είδους παρέμβαση στις συντάξεις, ούτε περικοπές ούτε αύξηση της μέσης συντάξιμης ηλικίας.

Περικοπές στο Δημόσιο

Στην Κύπρο, αντίθετα, ο νέος υπουργός Οικονομίας, Κίκης Καζαμίας, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα περικόψει τον μισθό των νεοπροσληφθέντων στον δημόσιο τομέα κατά 10%, ενώ παράλληλα θα μειώσει τα επιδόματα και θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Σε μια έμμεση αναφορά στους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Καζαμίας τόνισε πως «κάθε απόρριψη των μέτρων ή αναβολή αποφάσεων χωρίς να παρέχουμε σοβαρές ενδείξεις για το πού βαδίζουμε ίσως δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις σε όσους μάς παρακολουθούν». Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για το νέο πακέτο μέτρων, που αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Από την πλευρά της, όμως, η αντιπολίτευση έσπευσε να απορρίψει τις προτάσεις ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση έχει απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό στις 3 Αυγούστου. Εχει προηγηθεί, στις 27 Ιουλίου, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο Baa1 από τη Moody’s. Ακολούθησε η προειδοποίηση της Standard & Ρoor’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας από το ΒΒΒ+ που της έχει δώσει, ενώ στις 10 Αυγούστου την υποβάθμισε η Fitch σε τρία Β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή